Thursday, February 12, 2015

Surat kepada pengarang :)


Pada satu hari, aku terbaca tentang kempen "Save Your Dara". Aku pun tertanya-tanya la jugak apakah yang dimaksudkan dengan kempen tersebut:

So sila baca di bawah:

http://www.sinarharian.com.my/nasional/jom-sertai-kempen-save-your-dara-1.355369

SHAH ALAM – Bersempena dengan Karnival Karangkraf 2015 yang bakal berlangsung esok hingga Ahad ini, majalah terbitan Karangkraf, Dara.com memperkenalkan kempen kesedaran, ‘Save Your Dara’.

Bermatlamat untuk memberi kesedaran dalam menjaga kesucian diri dalam kalangan wanita dan masyarakat.

Editor Majalah Dara.com, Noor Fazidah Umar berkata, kempen tersebut bukan hanya terbuka kepada wanita yang beragama Islam, malah ia terbuka kepada semua wanita tidak kira umur, bangsa dan agama.

“Kempen ini merupakan kempen yang julung kali diadakan untuk memberi kesedaran kepada remaja agar gejala-gejala sosial dapat ditangani pada peringkat awal.

“Masalah seperti kes-kes pembuangan bayi, anak luar nikah dan masalah hubungan seks bebas berkait rapat dengan bagaimana seseorang itu menjaga kesucian diri,” katanya kepada Sinar Online, di sini, hari ini.

Orang ramai dijemput berkunjung ke  Karnival Karangkraf di Kumpulan Media Karangkraf pada Sabtu ini, jam 9.00 pagi di pentas utama Karnival Karangkraf.

“Pengunjung yang hadir akan menerima pelbagai barangan ekslusif termasuk baju T, majalah dan sebagainya.

“Kami juga menyediakan hadiah ekslusif kepada 300 pengunjung pertama yang berkunjung ke gerai kami pada Sabtu nanti,” katanya lagi.

Sementara itu, tinjauan Sinar Online hari ini mendapati persiapan dalam menghadapi Karnival Karangkraf hampir siap sepenuhnya.

Rata-rata khemah yang bakal dijadikan gerai majalah dan pameran sudah siap dipasang dan didirikan.

            **************************************************************

Hurmm.. kenyataan tersebut membuatkan aku terus menulis surat kepada pengarang, just to share my thought towards that campaign. and TMI published it:

http://www.themalaysianinsider.com/rencana/article/lelaki-juga-perlu-jaga-kesucian-diri-azra#sthash.tADEuxRk.dpuf

Lelaki juga perlu jaga kesucian diri – Azra
Published: 30 January 2015 5:43 PM
Pagi tadi saya membaca satu berita di mana dengan satu kempen diberi nama "Save Your Dara" yang akan diperkenalkan oleh majalah Dara.com terbitan Karangkraf pada hujung minggu ini. Matlamatnya untuk memberi kesedaran dalam menjaga kesucian diri di kalangan wanita dan masyarakat.
Menurut Editor Majalah Dara.com, Noor Fazidah Umar berkata, kempen tersebut bukan hanya terbuka kepada wanita yang beragama Islam, malah ia terbuka kepada semua wanita tidak kira umur, bangsa dan agama.
"Kempen ini merupakan kempen yang julung kali diadakan untuk memberi kesedaran kepada remaja agar gejala-gejala sosial dapat ditangani pada peringkat awal.
"Masalah seperti kes-kes pembuangan bayi, anak luar nikah dan masalah hubungan seks bebas berkait rapat dengan bagaimana seseorang itu menjaga kesucian diri," katanya kepada Sinar Online, hari ini.
Tahniah kepada majalah Dara.com kerana menganjurkan kempen yang memberikan kesedaran kepada remaja-remaja kita. Namun ada sesuatu yang mengganggu dan bermain di fikiran saya. Pertama sekali respons saya kepada kempen ini ialah kenapa kumpulan sasaran hanya wanita sahaja sedangkan gejala sosial ini juga melibatkan golongan lelaki?
Gejala buang bayi, anak luar nikah dan hubungan seks bebas adakah pelakunya semata-mata golongan wanita? Bagaimana lahir anak luar nikah jika tidak ada hubungan dengan lelaki? Bagaimana pula dengan jenayah rogol?
Adakah golongan lelaki kita sudah cukup diberikan kesedaran dalam menjaga kesucian diri mereka? Bagaimana tentang didikan supaya mereka lebih menghormati dan tidak mengambil kesempatan terhadap golongan wanita?
Saya juga agak terkejut dengan nama kempen tersebut” Save Your Dara" seolah-olah segala gejala sosial yang berlaku ini hanya disebabkan oleh golongan wanita. Tidak dinafikan bila berlakunya hubungan di luar nikah, impak yang jelas kepada wanita kerana mereka mempunyai risiko mengandung dan melahirkan.
Tetapi tidak bagi lelaki, mereka seolah-olah suci dan maksum. Touch and go tanpa meninggalkan apa-apa kesan terhadap diri mereka. Siapa tahu jika lelaki tersebut masih teruna dan suci? Mungkin juga dia adalah salah seorang bapa kepada bayi-bayi yang dibuang itu.
Saya berpendapat adalah lebih afdal jika kempen ini disasarkan kepada lelaki dan juga perempuan supaya sama-sama menjaga kesucian diri dan menghindarkan daripada terjebak dengan gejala-gejala sosial. Lebih bagus jika remaja-remaja  kita diberikan pendedahan tentang pendidikan seks secara komprehensif.
Pendidikan seks yang komprehensif mendidik kita untuk mengenali diri kita sendiri termasuk bagaimana organ-organ reproduktif kita berfungsi, bagaimana untuk menjaga kesihatan tubuh kita, risiko dan kesan kepada kesihatan fizikal dan mental sekiranya melakukan hubungan seks, menghormati diri kita sendiri dan juga orang lain, kepentingan berkomunikasi (no means no), dinamik dalam sesuatu perhubungan dan potensi untuk keganasan berlaku jika tiada persefahaman dan saling hormat-menghormati di antara satu sama lain.
Janganlah kita sempitkan minda dan pemikiran pendidikan seks hanyalah semata-mata bagaimana melakukan hubungan seks. – 30 Januari, 2015.
* Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan The Malaysian Insider.
That is my opinion, some may agree and some may not agree. But never mind. semua orang ada pendapat masing-masing. Peace no war uols!

~end~

No comments: