Tuesday, November 27, 2012

Menggila dengan K-Pop pule

Hadoi ai mak budak ni menggile dengan K-Pop! haha.. Aku tau la aku ni agak ketinggalan bab-bab muzik nie. Minat terhadap K-pop bermula setelah lebih kuang 2 minggu balik Korea. Nasib baik sebelum tu aku xsawan K-pop lagi. If not haruslah cari barang-barang yang berunsur K-pop di Korea itu.

Hokey antara kumpulan yang aku suka dengar lagunye ialah Big Bang & Beast. Best la lagunye walaupon aku tak paham bijik butirnye apa yang diaorang sebut. Haha..Aku bukan minat the person just the music je. Muka sume aku tengok sepesen je. Sampai cam tak tau nak bezakan.


Antara lagu Beast yang aku suke:
Midnight
Lights Go On Again
Mystery



Antara lagu Big Bang yang aku layan:
Lies
Bad Boy


Tibe-tibe plak kan terdengar lagu BTOB (Born to beat). Best jugak! 

Antara lagu yang aku suke:

Dah layan je lagu K-pop je sekarang nie! :)









Monday, November 19, 2012

Spend my holiday @ Muar

Weet..weet..

Korang cuti last week g ke mane? Aku balik ke Muo, amik cuti ari Rabu & Jumaat. Ari Khamis cuti Awal Muharam. Cuti Deepavali plak g tengok anak buah terbaru En Jijan.

Aku macam jakun sikit melihat perkembangan bandar Muar. Ye la dah banyak perubahan uols! Antaranye:

1) Kat Tanjung Emas tu dah macam I-city hokey
2) Ade Chatime - yang ni aku suke
3) Tutty Fruity - pon ade jugak
4) Secret Recipe - ni dah lama jugak la kat Bangunan Umno tu. 
5) Pizza Hut - dulu kat depan Wetax, skrg ni dah ade lg 2 siap Pizza Hut Delivery lagi
6) Kat roundabout tu dah ade replika Mahkota 

Tunggu outlet Body Shop plak..hihi..

So cuti kat Muo, spend time with my mom. My adik Tiqa pon balik sama (dia adalah student UMP). Antara aktiviti2 bersama mak ialah:
1) lepak sambil sembang anak beranak 
2) masak bersama
3) meronda2
4) shopping barang dapo

Seronok la walaupon kite g teman mak g Pasar Tani kan..hihi..malam sapedek kat Medan Ikan Bakar Sabak Awor. Mak aku kalu g sini mesti makan kat Kedai Wak Jos! Sodap..sodap..ikan pon fresh! 

Pastu mak nk g ronda2 Tanjung, melihat keindahannye waktu malam. Hokey masa ni la baru aku tau kat Muor pon dah macam I-City hokey. Meriah bagai! Adik aku si Azwan dan geng2 B-boy nye selalu praktis kat Tanjung nie la.

Ronda2 disambung lagi ke Uptown Muor. Pergh...Muor pon ade uptown uols! Ni kat are teksi stand tu. Adik aku cakap nnt kat bando tu nak buat macam Petaling Street. Siap ade bumbung lagi. Aku tengok pon dalm proses pembinaan lagi tu. Hebat2! Pastu jumpa la plak Kitab Terfaktab punye budak jual buku kat uptown Muor. En Jijan happy la dapat jumpa budak2 line buku kan..hihi..

Sabtu & Ahad kite teman mak memenuhi jemputan kahwin. Lepak umah atok. Kiranye ade je aktiviti merayap.

Ari Ahad kol 3.45 petang bertolak pulang ke KL.. If balik Muor kan, nampak je Jambatan Sultan Ismail tu kire happy la..kunun2 Yeay dah sampai Muor. Then bile nk balik ke KL, lalu Jambatan tu  dalam hati cakap, bye bye muor see you next time!

Ni pemandangan kat Tanjung Muor..dah ala2 I-City gitu!

Wednesday, November 14, 2012

My Trip to Korea- Part 3

Sambungan Part 1 & Part 2:

Rasa cam tak percaya plak dh berada kat Korea! Time sekarang ni Korea popular dengan K-pop. Masa zaman aku dulu popular dengan drama Winter Sonata. Kuar dari perut pesawat aku rasa cam mamai. Jet leg kot..haha..Lepas amik barang kitaorang (Aku dengan Kak Siti) kami pon cari teksi untuk ke destinasi kami iaitu Ewha Womans University! Masa kat e-mail tu EGEP team dah bagi tau ade 2 cara untuk ke uni.
1)By bus
kelebihan - murah - cuma 1000 won je 
kekurangan - kena jalan kaki jauh dari tempat turun, pastu kami tak familiar, masalah utama ialah
barang banyak (yang banyak tu aku la..kuang..kuang)

2) By taxi
kelebihan - sonang, bole masuk sume barang, selesa, driver taxi bole hantar terus ke uni
kekurangan - mahal - 90,000 won (10,000 won = RM14 lebih kurang la so 90,000 won = RM126) 

So kami pilih naik taxi je la. Sebab barang banyak, fee taxi bahagi 2 sajo. sonang cito.

Kat sini bahasa agak sukar sikit, sebab kebanyakan mereka tidak fasih berbahasa Inggeris even cam simple2 pon. Jadinye agak susah sikit tapi kita guna bahasa isyarat tangan dengan lukis2 je la. Kami cakap nak g Ewha Uni, depa paham la. But tang nak sampai tu, kami cakap nak g ke International Dormitory, pakcik taksi tak paham, pastu tunjuk e-mail yang print tu plak dia tak tahu bahasa English..Hurmmm..but last2 tanye pak guard kat pintu masuk Uni, then dia paham la sikit2, so dia tunjukkan la lokasinye. Kira mencabar jugak la! Hihi...

Sume bende kami berpandukan guideline yang mereka e-mail tu la. Pandai-pandai la ko kan. Dah macam amazing race pon ade. Pusing punye pusing, then baru kami jumpa office untuk register kehadiran kami. Dah register dapatlah kunci bilik. Aku memang ditempatkan sebilik dengan Kak Siti. Yeehaa...

Bab kunci nie aku rasa mcm kitaorang agak jakun..Konon2 dah imbas kad then bole masuk, rupenye tak ye. Dekat setengah jam jugak la kami mengodek2 pintu tu, dah la xde orang kat situ nak ku tnayekan. Sudahnye, cuba dan cuba saja la. Mmg la masa register dia ade ckp please insert your ID number, masalahnye tak jumpa plak button numbernye. Rope2nye, kat pintu tu, ko ke tolak ke atas (slidekan dia) then baru la nampak button itu..Lepas ko imbaskan kad, then press ID number baru lah pintu bole bukak!

Dorm sangat selesa ok! siap ade aircond, bilik air ade sekali, peti ais, tilam yang tinggi, meja study, almari baju dan juga lampu study. Siap bantal dan juga selimut! Dah jumpa katil, apa lagi kami pon merehatkan badan..zzzzz..........

Bila dah tengahari, solat, cari makan dan chek e-mail, FB dan sebagainya.  Dan sempat jugak kuar jalan2 di sekitar uni dan luar uni. Kat area luar Ewha Uni, sangat happening. Banyak shops yang boleh beli belah. But kami hanya cuci2 mata, tu pon sebab sim card Kak Siti buat hal, so g cari kedai teleco provider. Hari pertama just makan makanan yang dibawak dari Malaysia sahaja :)

Program orentasi hanya akan bermula pada keesokan hari - 5 July..

Sambung lagi nanti..


Inilah tempat kediaman masa 2 weeks di Korea - International House

Tuesday, November 13, 2012

Little piece from me :)

Sharing my little piece :)

http://www.themalaysianinsider.com/opinion/article/wanita-kerjaya-dan-rumahtangga/


Wanita, kerjaya dan rumahtangga


October 16, 2012
16 OKT — “Tahniah Puan Melisa, anda diterima untuk menyertai kursus yang kami anjurkan di Australia minggu hadapan,” kata Encik Zulkifli, Ketua Jabatan Melisa. Melisa sangat gembira tetapi dalam masa yang sama otaknya ligat berputar dengan pelbagai persoalan. 
“Alamak, macam mana dengan hubby? Boleh ke dia bagi aku pergi ni? Bagaimana pula dengan anak-anak... siapa pula yang hendak menjaga mereka? Mak nak pegi umrah, mak mertua pula tidak sihat.” Aduh, banyak benda nak kena fikir. Susah-susah tak payah pergi. Tapi, inilah peluang untuk aku menimba pengalaman kerja, selain membentuk keyakinan diri. Insyallah, bila prestasi kerja meningkat, ada peluang kenaikan gaji. Melisa dibelenggu dilema. 
Selepas makan, Melisa berbual dengan Malik, “Pa, Mama dapat pergi Australia untuk kursus yang Mama apply last month,” kata Melisa dengan perlahan. “Really, sayang? Oh... this is great, sudah lama Mama tunggu peluang ini. So, just go dear,” kata Malik. “Errr… tapi pa, macam mana dengan Alisha dengan Qaiyyum, siapa nak jaga?” tanya Melisa teragak-agak. “Eh, sayang nie, Abang kan ada, Abanglah jaga. Macam tak biasa pula. Kalau Mama outstation, bukankah Papa yang jaga?” 
“Ya, tapi itu selalunya dua hari sahaja pun. Tapi, kali ini dua minggu sayang,” balas Melisa. “Why? You don’t trust me? Jangan risau sayang, I will take care of our angels, this is your opportunity dear! Lagipun, bukankah Kak Su akan ada seharian mengasuh Alisha dan Qaiyyum? Jadi, abang hanya jaga malam sahaja. Sabtu dan Ahad bukan abang kerja pun. Don’t worry, papa kan Super Dad!” kata Malik. Melisa terharu dengan keprihatinan Malik. 
Esoknya, Melisa menelefon emaknya di kampung untuk berkongsi berita gembira itu. Emak seperti biasa membebel tentang tanggungjawab  seorang isteri dan ibu. “Kau asyik kerja sahaja, nanti siapa yang hendak jaga anak kau?” Leter emak Melisa. “Abang Malik jaga mak,” jawab Melisa. “Dua minggu kau nak suruh Malik jaga budak-budak itu? Kau tak kesian ke pada anak-anak kau, pada Malik? Entah boleh ke tidak si Malik menjaga cucu-cucu aku?” Emak terus membebel. “Insyallah, boleh Mak. Lagipun dia sudah biasa jaga anak-anak kami kalau saya outstation,” jawab Melisa lesu. “Tugas isteri bukan ke menjaga hal rumahtangga. Biarlah suami yang keluar mencari rezeki. Ini tidak, suami isteri sibuk bekerja, rumahtangga terabai,” hujah emak panjang lebar. “Tapi Mak, saya dan Abang Malik sama-sama mencari nafkah untuk tampung keluarga. Alhamdulillah, setakat ini kami tiada masalah menguruskan rumahtangga dan anak-anak. Semuanya teratur Mak,” jelas Melisa. “Iyalah tu. Mak malas nak campur,” cebik emak Melisa. Melisa menghela nafas panjang.
Melisa malas hendak bertekak dengan emaknya. Tambahan pula, emak surirumah sepenuh masa sejak berkahwin, hanya arwah ayahnya sahaja yang mencari rezeki. Sebab itu sukar untuk Melisa terangkan pada emak yang sekarang ini suami juga boleh mengambil alih tugas menguruskan rumahtangga. Itu bukannya sesuatu yang janggal, cuma cara emak dibesarkan membuatnya sangat kuat dengan pandangan iaitu “setinggi mana perempuan belajar sekalipun tempatnya tetap di dapur dan di rumah menguruskan keluarga dan anak-anak.” Noktah!
Peranan suami isteri berbeza dahulu dan sekarang
Situasi yang di alami Melisa sering terjadi dalam kalangan isteri yang berkerjaya. Terutama, sekiranya mereka mendapat peluang kenaikan pangkat atau kursus di luar negara; perkara-perkara inilah yang sentiasa membelenggu fikiran mereka. Bukan semua berkemampuan mempunyai pembantu rumah, namun jika situasi di atas terjadi maka peranan suami amat penting bagi membolehkan isteri menikmati peluang yang ditawarkan.
Namun, dalam kalangan masyarakat, taboo masih kuat terhadap persepsi “tugas isteri adalah menguruskan rumahtangga dan menjaga anak-anak, manakala suami mencari rezeki”. Tetapi, bagi mereka yang bergelar ibu tunggal atau ibu yang ditinggalkan, mereka adalah pencari nafkah yang utama. Mereka juga menjadi pelindung dan penjaga keluarga. Masyarakat menganggap jika isteri mendapat peluang untuk meningkatkan kualiti dalam kerjayanya, dialah yang harus berfikir terlebih dahulu kerana dikhuatiri akan mengabaikan tugas-tugas sebagai seorang isteri.
Sebenarnya, dalam sesebuah rumahtangga, suami dan isteri memainkan peranan yang sama penting dalam mendidik anak-anak dan juga menguruskan rumahtangga terutama bagi mereka yang kedua-duanya bekerja.
Jika zaman dahulu, hanya suami sahaja yang mencari nafkah, manakala isteri duduk di rumah mengurus perihal rumahtangga. Suami juga cenderung membuat keputusan tanpa perlu berbincang dengan isteri.
Namun kini, kebanyakan isteri turut sama bekerja bagi menampung kehidupan seharian. Suami kini lebih peka terhadap tanggungjawab mengurus rumahtangga dan mendidik anak. Komunikasi dua hala dengan pasangan juga semakin berkesan dan membuat keputusan secara bersama hasil  perbincangan atau muafakat. Suami kini bukan lagi pembuat keputusan mutlak, tanpa kompromi, manakala si isteri bukan hanya menunduk angguk tanpa bantahan. 
Wanita juga menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara
Seiring peredaran waktu, kini lebih ramai wanita mempunyai pendidikan tinggi dan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara. Menurut statistik daripada Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, 60 peratus wanita mendapat taraf pendidikan tinggi berbanding lelaki sebanyak 40 peratus pada tahun 2010. Bagaimanapun, kadar penyertaan tenaga buruh lelaki adalah lebih tinggi daripada wanita iaitu sebanyak 78.7 peratus berbanding 46.1 peratus  pada tahun yang sama. 
Ini adalah di bawah paras purata global iaitu 53 peratus, dan kadar Asia Timur iaitu 67 peratus. Sebenarnya, Malaysia mempunyai kadar penyertaan tenaga buruh wanita yang rendah jika dibandingkan dengan negara-negara Asia Tenggara yang lain seperti Indonesia, Singapura, Thailand dan Myanmar. 
Kebanyakan wanita akan cenderung meninggalkan pekerjaan mereka di usia 25-39 tahun disebabkan oleh perkahwinan dan ingin menumpukan perhatian kepada keluarga dan anak-anak. Jika mereka tidak diberi peluang untuk menggunakan kemahiran dan ilmu yang diperolehi semasa melanjutkan pelajaran hanya kerana terikat dengan tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu, adalah tidak adil kepada wanita tersebut kerana mereka tidak boleh mencurahkan ilmu dan kemahiran yang dipelajari, manakala negara pula akan kehilangan tenaga kerja yang boleh menjana ekonomi negara. 
Realiti yang perlu dihadapi oleh wanita yang ingin bekerja semula selepas berhenti adalah mereka perlu bermula dengan gaji yang rendah kerana kemahiran dan pengetahuan yang mereka peroleh tidak dipraktikkan. Malah, majikan juga bersikap acuh tak acuh untuk mengambil mereka bekerja atas faktor usia dan kurang pengalaman kerja. Ini antara situasi lazim yang terpaksa ditempuh wanita, terutama mereka yang perlu mencari pekerjaan setelah bercerai atau ditinggalkan gantung tak bertali oleh suami untuk memulakan kehidupan baru dan menampung anak-anak. 
Tetapi, jika peranan gender dimainkan bersama suami isteri maka tiada masalah bagi isteri untuk meneruskan kerjaya mereka dan dalam masa yang sama urusan rumahtangga dan anak-anak tidak terabai kerana kedua-dua suami isteri saling membantu antara satu sama lain menyempurnakan tanggungjawab tersebut. Nabi Muhammad SAW, adalah contoh terbaik di dalam urusan keluarga apabila beliau juga turut membantu menguruskan rumahtangga dengan memerah susu kambing untuk keperluan keluarga dan juga menjahit sendiri pakaian beliau yang koyak. 
Kesimpulannya, perkahwinan adalah tanggungjawab bersama antara suami dan isteri. Kedua-dua suami dan isteri memainkan peranan yang penting bagi memastikan mereka mencapai kejayaan dalam kerjaya dan dalam masa yang sama mengecapi kebahagian dalam rumahtangga.
* The views expressed here are the personal opinion of the columnist.


Monday, November 12, 2012

My Trip to Korea -Part 2

Sambungan Part 1:

Debaran terpilih ke tak dah berakhir, so pas hantar confirmation of participation kena wait on 23 May for official certificate of participation, then dia akan terangkan apa lagi kena prepare. So on 23 May received e-mail from EGEP team, kena check schedule flight, then inform the price ticket before proceed with purchase. Itu ok lagi, arahan yang kedua ialah aku kena prepare 3 things:

1) Title & abstract for paper - 31 May 2012
2) Full paper -21 June 2012
3) Powerpoint presentation -30 June 2012

Sume nie aku hantar betol2 pada tarikh tutupnye walaupon dia dh bagitau awal, sebab banyak keje uols! Tapi aku bersyukur sbb colleagues aku sangat supportive. Bantu aku dari segi chek kan grammar and struktur ayat.Yelah aku ni xpernah la prepare paper presentation bagaikan. Nnt nak present lagi. Hadooii nebes kot! Before buat paper, kena baca banyak buku, buat rujukan sume la. Dah mcam buat thesis! But itu  kan cabran namanye. So amik cabaran itu untuk mengeksplore potensi diri kita! Tajuk paper aku ialah Sisters in Islam -Empowering Voices for Change!

Dalam e-mail tu jugak dia bagi schedule and guideline masa workshop selama 2 minggu. Schedule sangat padat ye, dengan lecture, workshop, working group, presentation..Kami nnt kena stay kat Ewha Uni dorm. So merasa la campus life untuk 2 weeks!

Bab flight ticket, setelah dipersetujui oleh EGEP aku punye penerbangan ialah:
MAS 3 July pukul 11.30 malam sampai Korea 4 July 7.10 pagi.
Balik 19 July pukul 11.00 pagi sampai KL ari yang sama pukul 4.30 petang

Satu perjalanan mengambil masa 6 jam 40 min.

Check passport valid lagi ke tak, same gak dengan PTPTN kan, walaupon aku ni bukan la bayo banyak sangat, tapi at least aku bayo,  kang xpasal2 je tak lepas naik flight. Tak ke haru!

EGEP inform from Malaysia ade 2 participants. Aku and another friend from Siti , KANITA USM, tapi aku tak kenal Siti masa tu. Tapi kira lega la ade kawan dari Malaysia.hikhik..

Minggu terakhir sebelum g Korea, aku agak kalut sikit nak settlekan hal-hal opis. Nak kena pack brochure and booklet or ape2 je la yg bole distribute kat participant during workshop. Nak kena handover keje kat colleague aku. But alhamdulillah sume settle walaupon kalut kan. Aku ni spesis yang huru hara kalu keje banyak dan urgent kan! haha..

Ok bab keje dah settle. Pastu bab mempack barang2 personal belonging plak. En Jijan cakap nak g Korea 2 minggu je pon, pax barang mcm 2 bulan.haha..Ni namanye orang x biasa travel negara lain. Duit dah tukar siap2, tapi xde la banyak sangat. Bawak panadol la, minyak angin, maggi, serunding, beskot, milo, nescafe..toiletaris..dengan baju2, lappy..hadoii ai! Banyak kot. Last-last 1 luggage beso, 1 luggage cabin and 2 box booklet, brochures. Gilos! Ko dah memang bole meniaga dah kat sane Azrine ooi! 

Sebenarnye kan, minggu last nk berangkat ke Korea la hari-hari yang xbest tau. Sebab ape?
1) Aku nebes nak travel jauh2
2) Sayu ati nk tinggalkan anak2 and En Jijan - 2 minggu wei!
3) Nebes nk present paper!
4) Terlalu banyak pikir - weng jap!

Last2 tibe la masa nak berangkat ke Korea. Kol 7.30 ptg lepas magrib dah kuar rumah. Flight kol 11.30 mlm kan. Masa nk berlepas tu, aku cuak sebenarnye, ye la takot xlepas sbb PTPTN, walaupon aku bayo tapi perasaan tak secure tu tetap wujud. Alhamdulillah..lepas! Pastu masa nak masuk ke balai berlepas, dah salam, peluk cium anak-anak n En Jijan and adik aku jugak si Tiqa, rasa sedih bila anak-anak dah nanges2..hadoi..kuatkan hati! Aku nanges dlm hati, sbb xbole nanges wei, air mata xmo kuor! Nebes, sbb selagi aku xjumpa kak siti dari Kanita tu hati xkeruan. Ye la first time travel sorang2 ko akan pikir mcm2.

So anak-anak, mama bukan tak sedih masa tu hokey, masalahnye urat mata mama korang nie cam terkejang  gitu dek kerana nebes, sampai tidak mengeluarkan air mata. Padehal mama korang memang sensetip kemain kan..senang bona nk nanges.. 

Finally jumpa kak siti masa nk tunggu train! Yeay lega uols! Masa tu la rasa nk nanges bila ingat anak-anak..huhu...Kak Siti ni dah biasa travel, so dia relax je. Naik flight dah announce last call baru dia masuk. Aku plak yg asyik dok ingatkan dia..hahha... Maka berlepas la aku ke Korea naik pesawat MAS! Dalam hati doa banyak2 semoga perjalananku lancar dan selamat. Aminnn...sebab hujan agak lebat ye. Kapal terbang agak bergoyang2, nasib baik aku dok sorang. Tido xlena wei! 

Kol 7.10 pagi selamat mendarat ke Incheon International Airport Seoul Korea! Maka bermula la pengembaraan di bumi Korea! Konon2 dalam hati menjerit "Korea.... aku datang!" bole gitu? hahaha..

Bersambung nanti hokey!....


My paper! Tak tahu plak diaorang nk publish uols! hihi...



Wednesday, November 7, 2012

My Trip to Korea EGEP - Part 1

Well actually citer ini agak dah lama ye kerana ia berlaku pada bulan July. Pastu baru aku terhegeh-hegeh nak menulis dalam blog bulan Nov. Cess..tak kire nak citer jugak!

Ok, citernye macamni, one of my colleague send e-mail saying that Ewha Womans University (ejaannye mmg Womans walaupon patotnye Women kan ikut English punye peraturan) kat Korea buat satu study visit for women activist. Nama programnye Ewha Global Empowerment Program (EGEP) anjuran Asian Center for Women's Studies,Ewha Womans University. Program 2 weeks dari 5 Julai sampai 18 Julai. 

Ayoo..Punye la lama kan! Aku pon terpikir2 if aku apply kang terpilih, 2 minggu Encik Jijan nak kena jaga dua orang hero yang sedang melasak tu. Tapi bila dah discuss dengan En Jijan, dia ok je. Katanya pegi la mama tengok negara orang, bila lagi kan nk travel oversea. Budak-budak nie bior abg jaga. Alahai..terharu tau! Kita pon suke la kan seben kita supportive! hikhik.. 

Meh aku bagi sikit info tentang program nie:

Ewha Global Empowerment Program (2012 summer)
Asian Feminisms and Transnational Activism”
July 5 - 18, 2012
Asian Center for Women’s Studies, Ewha Womans University
Seoul, South Korea
The Asian Center for Women’s Studies at Ewha Womans University is calling for applicants for the Ewha Global Empowerment Program (EGEP) 2012 summer. EGEP is a two-week program that will take place twice a year (January and July). It aims to empower women working in non-governmental public sectors and to nourish the next generation of women leaders in Asia and Africa. EGEP 2012 summer (July 5-18, 2012) is designed for women activists in non-governmental public sectors in Asia, with the theme of “Asian Feminisms and Transnational Activism.”

Program Goals
On completing this program, participants of this program will have:
           - improved their theoretical knowledge and practical capacities from a gender perspective;
           - broadened their understanding of women’s lives, women’s issues, and women’s rights in            
             Asian context; and
           -strengthened their leadership capacities to build women’s solidarity and cooperation in local,
             national, and transnational contexts.
              
Eligibility
With minimum three years of experience, women activists working in international and national non-governmental public sectors in Asia, such as NGOs, NPOs, civil society organizations, including individuals working independently are encouraged to apply for this program.

Number of Participants: 20~25

Programs
While a more specific EGEP curriculum will be provided separately, the following is the major activity that participants may expect from the program:
            -EGEP open forum
            -EGEP workshop
            -Lectures
            -Action plans
            -Study tours to Korean NGOs
            -Cultural and social events

Language
English is the official language of the EGEP.

※Application requirements should submitted via online ( http://acws.ewha.ac.kr ).
Submission Date: April 2 ~ 15, 2012 (Korean local time). Late applications will not be considered.
※All forms are downloadable at the Asian Center for Women’s Studies ( http://acws.ewha.ac.kr ).

Selection Criteria
The selection committee will evaluate the applicants based on the following criteria:
 field experience                                                                         25%
 expertise in women’s issues                                                       25%
 potential as next generation of women leaders                            25%
 contribution to the community                                                    25%
※Successful candidates will be informed individually via e-mail on May 14, 2012.

Funding
Ewha Womans University provides the funding to cover fees for the tuition, dormitory including a two-week allowance for all the participants. Funds for airfare will be awarded only to the participants from Korean ODA beneficiary countries.

So aku pon apply je la tapi tidak meletakkan harapan yang tinggi. Iyo la, ramai lagi yg hebat kot yang apply. Pastu dia amik 20-25 orang je. The process bukan senang ye. Bukan ko isi2 borang gitu-gitu je. Dah macam duduk exam bagai. Hadoo! Aku pulak kat opis membusy kan, so agak kalut jugak la masa nk apply tu. Siap bos aku kena isi recommandation form.

Meh aku listkan proses yang aku lalui nak apply study visit nie. 

Application Requirements
            -Application Form
            -Statement of Purpose
            -Letter of Recommendation
            -Curriculum Vitae
            -Essay
            -A Scanned Copy of Passport

Applicant mesti mempunyai sekurang-kurangnya 3 tahun pengalaman bekerja dalam bidang activist. Kira aku menepati kreateria ni. Aku dapat e-mail ni bulan March, tarikh nak hantar form tu start from April 5 - April 15. 

Aku punye la excited isi form kan, kena buat essay bagai. Pastu dengan bangganye nak send la form2 tu. Rope2nye kena log in kat websitenye, isi kat situ uols! Ha tu la xbaca arahan betol2. Dah cuak gaban pastu pikiran mula la serabot kan. Sempat ke tak sempat ni, kang dah lepas tarikh tutup melepas peluang. Satu lagi dah last2 minute baru ko terhegeh2 nak hantar kan! Lempang sikit...Tetapi dengan berkat kesabaran dan semangat waja, (cewah..) akhirnya aku selamat isi dan bagi sume yang direquest terus ke dalam websitenye. Dan terima kasih jugak la kat my manager yg sudi isi letter of recommendation! Fuhhh...lega uols!


Ha dah selesai, aku pon tunggu je la whether dapat ke idak. Keputusannya akan diumumkan pada 14 May 2012.  So sebulan tu tunggu la dengan penuh debaran, sebenarnye berharap jugak agar terpilih.kuang..kuang..


Tiba saatnye, detik yang ditunggu telah tiba. Jeng..jeng..jeng...datang2 opis tak sabo2 nk chek e-mail kan..hurmm hampa uols pagi tu. Tengahari pon xde jugak. Iye la tertanya2 la jugak kan dapat ke idak. Selagi tarikhnye 14 May kan. Tibe-tibe petang tu pukul 4.54 petang, aku dapat email dari EGEP team. Tajuknye sangat mengujakan ye..

[EGEP 2012 Summer] Notice of Success. 


So maunye ko tak melompat kegirangan kat cubicle ko! Sawan ke hape?? hahaha.. 

Setakat ini dulu..to be continue.. meh layan sikit pic2..


Apa la motip aku amik pic kat car park  Incheon airport nie. patutnye amik kat dalam airportnye. Mereng betol la! Aahh..tak kesah la janji kat airport Incheon uols! Ko ade? hahaha




Ni kat depan pintu gate Ewha Womans University, Seoul Korea! Yeay!


Ha ni plak kat bangunan dalam Universiti..canggih uols! Kat kiri kanan tu actually ade cafe, gym, ada cinema, ade tempat budak2 study. Rasa nak belajo balik je uols!

Sunday, October 28, 2012

Hello!

Hello! Lamanye aku xhapdate blog nie. Last update on 3rd June, its mean hampir 5 bulan jugak la, blog aku nie berhabuk uols!

Hurm, dalam masa lebih kurang 5 months ni, macam2 jugak la story yang ade. Bulan Julai, aku ke Korea atas urusan kerja, bulan 8 alhamdulillah dah dapat kunci rumah kat Ipoh, ujung bulan 9 Aqim kena chicken pox, diikuti awal bulan 10 Rayyan pulak kena chicken pox 2 minggu lepas Aqim kena chicken pox, pas tu my article kuar kat TMI (The Malaysian Insider). Alhamdulillah, rezeki semakin bertambah, Allah SWT mempermudahkan urusan kami. Syukur atas nikmat kurniaanNya.

hurmm.. banyak story actually mau citer tapi kan bila dah bukak lappy g mereweng tengok FB, then baca blog-blog yang terlist kat blog aku, tengok e-mail la, surf2 internet la.. sudahnye blog sendiri jugak aku tak hapdet! Sangat la malas kan! Takpe2, update sikit2 la yek, walaupon dah backdated agak lama kan..hihi..Sedar2 dah nak lagi 2 bulan lebih nak masuk tahun 2013 uols! Cepat betol masa berlalu.

Ok nanti sambung lagi..bagi ilham nak menulis nie.. :) Nite2 uols!

Sunday, June 3, 2012

Wedding Cik Adik


Last week ialah wedding cik adik aku yang ketiga ;Cikgu Farah. Aku balik Muo ari Khamis 24hb Mei, akad nikah cik adik adelah ari Jumaat malam 25hb, majlis sanding 26hb dan majlis bertandang ke rumah pengantin lelaki adalah 27hb. Tiga hari sekaligus..Pagi sebelum majlis bersanding diadakan bacaan doa Yassin dan tahlil untuk arwah ayah. Cik adik Farah punye asben orang dekat je, umah famili dia pon tak bape jauh dari umah famili aku.Makcik aku punye adik ipo..hihi..

Bile dah namanye kenduri kawen, adalah sangat penat ye..huhu..Masa adik aku Angah kawen, aku sarat mengandungkan Aqim, wedding adik aku Acik pulak, aku dlm pantang si Rayyan, wedding si Uda aku busy dengan dua orang hero nie sebab En Jijan kena balik ari Sabtu sebab budak yang jaga booth buku hanya bole kerja sampai ari Sabtu dan event Hari Belia tu sampai hari Ahad. Tapi nasib baik la budak2 ramai yang nak layan kerenah diaorang.hihi..

Ramai jugak tetamu yang hadir, maklum lah cik Ude kan cikgu, pastu kawan-kawan waktu belajonye dan anak-anak murid pon datang. Seronok kot tengok cikgu kite kawen..Ditambah juga dengan kehadiran sanak-saudara, jiran tetanga serta kenalan mak & arwah ayah.

Kat Johor ni kalau kenduri kawennye memang meriah. Siap ade tol bagai (duit yang dibagi pada org yang jadi pagor..hahahaa) sebelum masuk umah pengantin pompuan. Dah la tol punye la banyak, kat pintu gerbang satu, kat pintu masuk satu dan kat pelamin satu. Fengsan la pengantin lelaki. If kawen org Johor dengan Johor memang dah faham la kan, tapi masa aku kawen dulu, En Jijan kan orang Perak, so aku dah pesan siap2 suh dia sediakan duit tol banyak2. Yang tol2 nie sesaje je nak memeriahkan suasana, ko tak payah la letak duit banyak2, letak RM1 pon ok..cuma untuk mak andam la duit tol lebih sikit..kakaka..

Ada penah terjadi, masa dulu kan (masa aku tingkatan 1 kot) aku g kenduri kawen, pastu ade la tol-tol bagai nie, pastu ade ke dek kerana rombongan pengantin lelaki tak bawak duit tol nie, pengantin lelaki tu patah balik pule (aku bajet tu mesti bukan orang Johor kot) pastu DJ karok tu bole bule sengal ubi g main lagu Ameng Spring "Sampai Hati"..hadoo.. sampai hati DJ tu mainkan lagu tersebut..hahaha..tapi lepas tu dia dtg balik la, maunye  tak nak bersanding kan...siyes lawak aku rasa time tu.

Pastu satu lagi kat Johor ade baling ambor2..Pengantin akan baling duit + gule2 or coklat..Pastu berebut2 la budak-budak mengutipnye (mak budak pon same, kadang tu siap berebut dengan budak2..hahaha) Time ude ni mak aku kretip pulak nak lekatkan duit syiling kat gule-gule. Bukan gule-gule biasa tau, gule-gule ala lolipop bentuk LOVE..ha..jgn main2, kau mampu? kakaka..Tapi kena la potong batang pemegang yang panjang tu kan. Kang kalu tak ade pulak tercucuk biji mata masa pengantin baling ambor2 tu. Satu kes la pulak..hihi..

Alhamdulillah majlis kenduri kawen berjalan lancar. Rasa sedih pulak masa majlis akad nikah cik adik Farah bila cik adik Angah mewakili arwah ayah.Tapi aku tetap merasakan kehadiran arwah ayah ketika itu..sob..sob.. (Al-Fatihah untuk arwah ayah)

BTW,TQ kepada semua yang hadir dan memeriahkan suasana majlis. Dan juga tenaga kerja yang bertungkus lumus menjayakan majlis. Kepada kawan-kawan adik saya Cik Tiqa yg datang dari jauh, korang memang best! Bile nak datang lagi?hahaha..

Kepada cik adik aku; Cikgu Farah & En asben nye si Poji, Selamat Pengantin Baru dan selamat melayari bahtera perkahwinan. Sulami la perkahwinan dengan penuh kasih sayang, tolak ansur dan bertanggungjawab. Semoga berkekalan hingga akhir hayat.

Mari enjoy pic yang xbape nak banyak nie. Pic the whole family dgn ipar duai ade kat camerawoman. Hihi..

The Siblings


Mak yang cumil dengan anak-anak dan menantu baru!


Pengantin Baru Farah & Fauzi


 Tema biru-umah famili pengantin pompuan



 Tema pepel-umah pengantin lelaki


Ni Taman Tema Sunway Lagoon..hahaha.. Tuan punye blog with hubby and the boys!



Friday, May 4, 2012

Sweet boy!


Dua hari lepas, Aqim cakap kat mama “Mama, Aqim rindu kat atok tapi atok dah meninggal. Aqim rindu kat atok. Ni Aqim buat kek untuk atok” kata Aqim sambil tunjuk mainan dia yang dibuatkan ala-ala nampak seperti kek. Aku terkedu..diam sekejap. Tak sangka Aqim dah mengerti erti rindu. Aku pon cakap kat Aqim. ”Aah.. mama pon rindu kat atok, tapi atok dah takde atok dah meninggal. Aqim tau kan?” Aah Aqim tau, Aqim tengok.” Aqim tahu atoknya dah meninggal dunia, Aqim tengok arwah atoknya disembahyangkan dan Aqim tengok arwah atoknya yang siap dikapankan waktu itu. Dan Aqim sama-sama menangis dengan aku ketika aku dapat berita arwah ayah telah pergi menemui Penciptanya. Aqim menangis sungguh-sungguh waktu itu. Kemudian aku cakap kat Aqim, ”Mari kita baca doa, kita doa untuk atok ye” Kemudian kami baca al-Fatihah untuk arwah ayahku, atok Aqim.

Kadang-kadang kita terlepas pandang, kanak-kanak juga mengerti apa yang berlaku di sekeliling mereka. Orang selalu cakap ”Aahh..budak-budak apa lah diaorang tahu” Tidak! Mereka tahu, mereka belajar, mereka sangat peka dan mereka juga mempunyai perasaan yang kadang-kadang kita tak sedar. Sebab kanak-kanak mengekspresikan perasaan mereka melalui perbuatan, melalui tingkah laku dan melalui percakapan (bergantung kepada tahap pertuturan mereka, ada yang cepat, ada yang lambat sikit). Dan Aqim mengekspresikannya melalui semua itu, aku tahu dan aku sedar.

Minggu lepas kami balik ke Bagan Serai, waktu nak pulang ke KL semula. Aqim cakap kat aku ”Mama, kesian nenek. Sape nak jaga nenek tu, nenek sorang-sorang aje” Sebab dia nampak neneknya menangis. Rayyan sambut” Ian nenek” (kesian nenek). Masa kami nk balik KL tu, adik En Jijan kuar bekerja, jadi mak mertua tinggal sorang. Aduhai anak-anak mama, kamu sangat prihatin! Aku cakap ”Acu ada, nanti acu balik keje, acu teman nenek” Rayyan mungkin mengikut je cakap abangnya tapi pada aku, Rayyan juga faham apa yang abangnya cakap kan itu.

Aqim sudah menunjukkan bahawa walaupun dia masih kecil, masih kanak-kanak dan baru berusia 5 tahun tapi dia sangat prihatin. Rasa belas ehsan telah wujud dalam diri. Rasa ingin membantu jugak tersemat di hati. Jika ada OKU yang meminta sedekah, Aqim akan cakap ”Mama, kesian pakcik tu, mama kasi duit kat dia bole?” Aku bagi Aqim duitnye dah suruh dia yang beri pada pakcik tersebut. Kalau nampak tabung derma untuk OKU, Aqim akan tanya, bole tak Aqim kasi duit kat sini mama? Yup, aku bagi duitnya dan suruh dia masukkan dalam tabung tersebut.

Ada satu hari, waktu hujan. Masa tu aku amik Aqim dari umah pengasuh. Kelihatan seorang budak dengan payung menunggu seseorang. Aqim cakap dengan aku, ”Eh mama, kesian abang tu, papa dia tak ambik dia mama. Meh kita bawak balik abang tu” La..Aqim nak bawak abang tu pegi mana? ”Pegi umah Aqim la. Abis tu papa dia tak amik” Aku cakap, nanti papa dia cari macam mana, hilang pulak dia.” Terlebih prihatin pulak si Aqim nie..hihi..

If aku or En Jijan tak sihat, Aqim suh kami berehat dan makan ubat. Kalau agak-agak tengok kita dah ok dia tanya, Mama dah ok ke? Dah baik? Tak makan ubat lagi ke? Ye dia sungguh prihatin!

Secara jujurnya aku sebagai mama sangat terharu dengan keprihatinan yang ditunjukkan Aqim. So pada orang-orang dewasa, ingat tu jangan understimate kanak-kanak ye! Mereka lagi bijak, kadang-kadang tu kata-kata atau soklan-soklan dari mereka tu buat kita terfikir dan jugak berfikir! They are really brilliant!


Me with my sweet boys!

Thursday, May 3, 2012

Lamo bona tak hapdate blog

Haluu..haluu.. windu nye! Lama dah tak tulis blog nie. last tulis bulan March kut. Nie dah bulan May. Ini bermakna dah sebulan tak menulis. Cis..Dah la bulan April birthday tuan punye blog..nampak beno la busy memanjang ye..hahaha..padehal MALAS..

Ok dun worry, nanti i hapdate ape2 yang patut hokey!

Jap lagi nak main futsal uolss, lama dah tak main since operation appendiks tahun lepas bulan 9..Harus pancit malam nie!

Wednesday, March 21, 2012

SPM oh SPM!

Wah result SPM dah kuar arini. Mesti lega bile dah kuar result SPM kan? For me tak kisah la ape result yang dapat. Yang penting kita kena move on, move forward gitu. Eh, macam aku pule amik SPM tahun lepas! Hahaha..

Saje tulis entry tentang debaran amik result SPM sebab teringat zaman muda-muda dulu time amik result SPM.

Biasanye kan lepas abis exam SPM kebanyakan student2 nie kijo, nak cari duit poket kan. Iyo la dah 3 bulan dok umah katanye kan, takkan nak makan tido je. Lain la kalu anak orang kaya! So aku pon ade la jugak keje, tapi memandangkan aku nie anak sulung dan masa tu adik2 pon kecik lagi, mak aku memang harapkan pertolongan aku untuk jaga adik2 sebab masa tu dia buat business MLM dengan arwah ayah.Makanye aku pon keje yg masa flexsible. Jadi guru tuisyen dan amik upah buat barang2 mainan yang dihantar dari kilang. Kekadang tu jual jugak barang MLM. Bole la dapat duit sikit2.

Oh ok berbalik citer amik result SPM. The day before result SPM kuar aku cam relax je, dah tibe ari baru la rasa nebes giler. Tapi aku selalu tanamkan dalam fikiran, what ever pon result yang aku dapat aku terima kerana aku dah buat yang terbaik. Sebab kalau ko terlalu pikir kang, ko stress. Bile xdpat result bagus dah kecewa tahap gaban. Dan satu lagi parents aku bukan jenis yang stresskan anak2,  ko kena dapat sume A, ko kena bagus, dll. So kita belajar ikut kemampuan kita, kalu rasa tak bagus tingkatkan usaha.

Time nak amik result aku pegi dengan member2. Seronok jumpa kawan2 nak amik result SPM..Bile masing2 dah dapat result, sibuk ucap tahniah,salam peluk cium gitu..(salam peluk cium nie kawan pompuan je la..kuikui..) jumpa cikgu ucap terima kasih.Tepon mak dan arwah ayah update tentang result yang aku dapat. Tepon guna public phone ye..beratur la nak guna public phone. Time2 aku dulu kalu kawan2 ade handphone tu dah kire kaya la tu..hahaha.. Pastu hang out dengan kawan2 sat.Mana kawan-kawan kita yang result xbape bagus kita bg diaorang semangat. SPM bukan penamat segalanye. Mesti fikir kehadapan. Kalu kita tahu kita nie tak bagus dalam bab2 akademik ni, kita amik course2 kemahiran cth mekanik, masak2, jahit2, elektrikal ke.. Yang penting kita usaha untuk memperbaiki diri kita.

Result SPM aku dulu cokai2 je. Zaman aku xde A,B, C. Zaman aku kire pangkat/ grade. So akunye result SPM dulu spt dibawah:
No
Subjek
Grade
1
BM
2
2
BI
5
3
Pendidikan Islam
3
4
Sejarah
3
5
Math
4
6
Add Math
8
7
Akaun
4
8
Kimia
8
9
Biologi
6

Grade 1 & 2 tu maknanye amat baik, 3,4,5 &6 lulus dengan kepujian, 7 & 8 lulus dan 9 gagal.

Ade satu subjek aku gagal wei! Fizik ok, fizik tu time percubaan ke time ujian bulanan aku lulus je. Tup2 time exam SPM boleh pulak gagal! Ko tak rasa bengkek ke? Then add math yg aku memang xpenah lulus la dlm ujian ke percubaan, time SPM lulus la pulak! Ajaib hokey. Propaganda sangat tau!

Anyway aku bersyukur dengan result yang aku dapat. Yang aku tau result yang aku dapat walaupon di mata orang lain tak sehebat mana, tapi pada aku ada peningkatan dalam subjek-subjek tu, kecuali Fizik tu le! Dan aku amat2 bersyukur.

So bile tengok result aku nie tak bape cun sangat, lepas discuss dengan arwah ayah aku, aku decide amik tingkatan 6 untuk sambung pelajaran. Ade jugak terima tawaran dari Politeknik Muazam Shah course accounting, tapi sebab aku ni tak minat sangat dengan kire2, nombor2 nie, so aku tolak. Amik form 6 buat course perniagaan.

Buat adik2 yang dah amik result SPM, teruskan perjuangan anda! Dan jika anda memang dah tak minat belajar, sekurang-kurangnye jadilah manusia yang boleh diharapkan. Gud luck!


Wednesday, March 14, 2012

Jr. Chef Challenge


Hari Ahad 11 Mac, Aqim masuk program Junior Chef anjuran Hotel The Royale Bintang Damansara. Bayaran masuk program ni RM30. Actually mama nye yang excited lebih nak tengok anak bujang dia jadi junior chef..haha..

Program start a bit late. Suppose start pukul 10.45pgi tapi since diaorang lambat prepare so start lebih kuang kol 11.15am camtu. Mula-mula Aqim kena register dulu. Pakai apron, topi chef dan jugak name tag. Ada ramai jugak yang turut serta dalam program aritu. Untuk 11 Mac tema masakan ialah Breakfast for Mum & Dad ye!

MC nye ialah Dang Suria Zainuddin. Dia bagitau kat budak2 nie if you understand chef’s instructions kena sebut “Yes Chef!” then budak2 tu ikut “Yes Chef!” haha..so cute ok budak2 tu sume. So ketua chef ialah Chef Mat Din. Mula-mula Chef Mat Din cakap before we start cooking, we must sanitize our hand. So budak2 nie pon sanitize hand masing2 ye! Paham semua? Jawabnye “Yes Chef!” hahaha..

Mula-mula Chef Mat Din tunjuk cara-cara buat scramble egg. Letak telo dua biji, butter and susu creamer, pastu kacau. Then baru boleh goreng.  Tapi untuk program nie, budak2 tak dibenarkan guna dapo. So actually dia dah sediakan scramble egg yang dah siap. Budak2 cume amik scramble egg yang dah siap dan letak la side dish spt; hotdog, bake bean, tomato kat pinggan. Hihi..Tapi cara-cara memasak tu penting. Chef Mat Din pecahkan telo sebelah tangan je, si Aqim pecahkan telo yang first dia ketuk dulu kat tepi mejenye, yang telo kedua digengam terus..hadoo..Ha korang mampu? Aku nak tergelak je tengok kan. Pastu tak sudah2 tunjuk isyarat good! Confident level tinggi Aqim nie! Bagus2..

Then after dah siap scramble egg, diorang buat sandwich mayo n cheese. Sapu mayonis kat roti then letak cheese pastu potong cam sandwich. Masuk dalam container. Dah siap. Chef tolong budak2 ni potong sandwich tu..comel je diaorang buat ok!

Lepas siap memasak2 diaorang pon menikmati hidangan yang diaorang sediakan. Dah tak ikut tema Breakfast for Mum & Dad, end up breakfast for myself sudah! Eh dah jadi lunch, sbb dah pukul 12 lebih masa tu. Haha.. Kemudian ada acara penyampaian sijil. Chef Mat Din tanye Aqim nie dah beso nak jadi chef ke nak jadi imam muda? Aqim pakai topi chef tu dah macam rupe Imam muda kaedahnye ye! Lepas penyampaian sijil ada acara amik2 gambo, semua peserta dan chef2 Hotel The Royale Bintang Damansara.

Secara keseluruhannye aku rasa bagus program mcm nie. At least budak2 dapat experience memasak, level confident pon tinggi sebab diaorang kena buat sendiri kan, pastu fun la! Si Aqim pon aku tengok enjoy je! 

TQ kepada colleagues aku yang datang bagi support kat Aqim – Ownce, Azida & Eena. Aku rasa korang nie bukan pangkat auntie2 or kakak2, dah cam best friend Aqim gamaknye..TQ uols!

Ok pasni leh buat sendiri, siap la dapo mama ko, ketong tang ko kerjekan! Hahaha..

 Peace yo!

 Tunggu arahan ye!


 Letak butter ye puan-puan..


 Magic betol, terus dah siap scramble egg ok!hihi..


 Potong roti sandwich..hati-hati!


 Group photo!


 Wif Kakak Azida!


Us. Nak amik pic punye la payah si Rayyan nie! Sampai terkopak2 backdrop nye..hadooo...


Monday, March 12, 2012

I-City aka Hong Kong Disneyland

25hb aritu kami bawak Aqim & Rayyan g I-City Shah Alam. Aqim la beria-ia nak g I-City. Kat mana dia tengok I-City nie pon aden tak tahu. Dan dia tahu pulak I-City tu kat Shah Alam. Hurmm budak2 ni sukar dijangkakkan? Yang kita tak jangka kadang-kadang tu la dia sebut or buat..

Anyway kami g agak lewat sikit, lepas Isyak. Almaklum la, pagi sampai petang tu aku dengan En Jijan kijo. Ala masa forum tu. En Jijan bukak booth meniaga buku. So agak letih la jugak, tapi memandangkan esok pon En Jijan keje, makanye gagahkan la diri bawak anak-anak berjalan. Iyo la kita pon dah curi masa diaorang dengan kita kan! hihi

Aqim sangat excited ok! Bayaran masuk ke I-City ialah RM10/car. Inilah first time kami g sini. So kagum! hahaha.. Dah macam fun fair aku tengok kan. Ade banyak mainan! Aqim lagi kepoh, bole pulak dia cakap "Wah, mama macam kat Hong Kong Disneyland kan mama?" Hadoo.. kelakar pon ade Aqim nie. Hong Kong Disneyland pon kita tak penah jejak nak oi! Mana la dia dapat imiginasi yang I-City ni cam Hong Kong Disneyland! 

So kami pon bawak la budak2 nie berjalan-jalan menikmati suasana dan lampu-lampu yang mengelilingi I-City aka Hong Kong Disneyland nie! Aqim pon sempat la naik satu mainan, yang kuda mainan pusing-pusing tu. Aklu pon tak tau ape nama nye mainan itu. Rayyan jangan harap la nak naik mainan tu, takut katanye! Hahaha..

Dah agak2 puas hati meronda, terus balik umah. mata pon dah ngantok, badan pon dah letih. Itu je la, trip ke I-City aka Hong Kong Disneyland! :)





Sunday, March 11, 2012

Nine West


Berjalan-jalan di The Garden, my friend said ade sale kat Nine West.. Aku kasut-kasut mahal nie memang xde maknenye la kan nak beli. Ndak-ndak yang namenye Nine West yang memang tahu mahal tahap gaban, yang beratus-ratus punye hargenye. But since my friend said harganye below than RM80 so aku pon g la tengok2. Hurmm.. tgk2 berkenan kasut nie. Harga asalnye ialah RM379 nett. Dah diskaun 85% plus The Garden membership card kawan aku jadinye tinggal la RM53 nett. Ok worth to buy..so terus buy one!








Mode: lalalala...

Thursday, March 1, 2012

Kenang-kenangan..


Aku dengan En. Jijan bersama Mufti Perlis - Dr. Juanda Jaya




Aku & En. Jijan bersama Ketua Hakim Mahkamah Syariah Terengganu - Dato' Hj. Ismail Yahya




Sidang akbar - Forum "Ada Apa Pada Nama" dari kiri Nizam Bashir, Dato' Hj.Ismail Yahya, Prof. Datin Rashidah Shuib & Dr. Juanda Jaya