Thursday, March 31, 2011

Aqim & Yaya

Last weekend kan aku balik Muo. Kebetulan adik aku Angah pon balik sama. So dapat la Aqim jumpa dengan sepupunya yang dah lama tak jumpa. Adik aku dok JB.

Kemain seronok je bermain sampai Aqim ignore Rayyan! Seday betol, xpe2 Rayyan main dengan Mokde dia. Bodek2 Mokde..hahhaha..

Mula2 sampai, enjin tak panas lagi kan..so malu2 kucing la plak! cet...

Pastu dah lama2 ko main sampai Rayyan dipinggirkan..tak baik betol Aqim ni. Rayyan datang kaco je, dia marahnye si Rayyan.Bertuah punye budak!

Mak aku saje tanye "Aqim, Yaya cantik tak?" Aqim: "Cantik" sambil angguk2 kepala tanda setuju..hahaha..

Yaya plak jenis mulut becok! Bole dia bg statement "Yaya cantik..mak long tak cantik!" Mak long tu aku la wei...sedey betol! Maybe Yaya salah sebut kot..hahaha..ayat nak sedapkan hati!

Kecoh si Aqim beli ape2 pon ingat kat Yaya.." Satu ni Yaya punye mama.." Ye la Aqim oooi...

Peace from us!



 Tengok tu, buat muka camtu plak!



 Bole plak amik pic korek idong..teruk la Aqim nie! haha



Mana nak dok dekat dgn Yaya!


* Nanti kita jumpa Yaya lagi ok.. Nama Yaya yang sebenonye ialah Nur Fariesya Qaisara..nama manja Yaya..hahaha..so comel!



Wednesday, March 30, 2011

Twinkle twinkle little star!

video

Twinkle twinkle little star versi Aqim..


Monday, March 28, 2011

My Granny

Last week balik Muo. Balik nak jumpa familiku & nenek..

Nenek dah kuar sepital. Nampak dia sihat. Kulit yang melecet2 tu dah elok sikit. Sekarang cuaca sangat panas. Nenek kena banyak minum air. Kulit kena sentiasa sapu lotion.


Time makan ubat!


 Mak dan nenek. Upe mak mcm nenek. Mak pon sentimental mcm nenek, dan aku pon jugak sentimental..senang cengeng..hahaha..


Nenek saya yang cumil!

Kalu orang cakap nenek aku rupe orang Cina, memang tak heran. Sebab nenek memang keturunan Cina. Masa zaman komunis dulu, famili nenek serahkan nenek kat keluarga melayu untuk jaga...Sebab tu la mak aku upe mcm Cina,aku je upe jawa sebb ikut muka ayah. kuikuikui..





Friday, March 25, 2011

Bergedik ketam dengan baju baru!

Arini aku g keje pakai baju kurung hasil jahitan sendiri.. peweettt...hahaha..

Feeling dia lain sikit. Feeling bangga lebih..Gedik ketam betol uols!



Feeling bangga! hahaha..

*TQ Cik Eena Joy sebab tolong amikkan gambo! wink wink..



Thursday, March 24, 2011

Bergelap

Semalam rumah aku bergelap wei! Umah orang lain terang benderang, umah aku sorang je bergelap. Jangan pikir aku tak bayar bil letrik yek! Ade orang buat jahat, dia curik fius kat umah aku! Tensen ok, memang jahat la orang tu! Tak tau la dia curik letak kat umh dia (sbb umah dia dah kena potong letrik)  atau dia saje2 curik, takde keje! Umah aku kan umah flat, so fius letriknye ade dibawah dan umah aku punye kotak letrik tu ujung sekali, mmg senang la orang nak capai.

Masa tu dah pukul 6.30 petang En Jijan col TNB, tnaye camne ni? TNB plak suh dtg opis esok pagi. Bil aku mmg ok, clear je.

So mlm nye bergelap la aku dgn budak2 yang tak bape nak sihat kan. Kesian kat budak2 la, berpeluh2. Aku dgn En Jijan takpe la. Plak tu Aqim dah stat demam pulak. Adeh..kesian betol budak2.

Dinner bercandle light la kami. hehehe..

Hopefully TNB dtg betulkan harini. Pakcik TNB tolong la datang cepat! huhuhu

Tuesday, March 22, 2011

Nenek sakit :(

Malam tadi mak col ckp nenek aku kena tahan wad. huhu..nak balik Muo la this week. Plan nak balik awal bulan April, tapi memandangkan nenek kena tahan kat wad, baik la aku balik this week. Nenek sakit tua, dia hanya bole baring dan duduk. Tak bole banyak gerak. Nenek masuk sepital sebab kena jangkitan pada kulit, maybe sebab dia tak bergerak sgt kan.

* Nak jumpa nenek! huhu..

Bila dia meragam

Bila si Rayyan meragam. makanye maama & papa tak leh tido!

Malam tadi dari pukul 12.00 sampai la ke 2 pagi, si Rayyan asyik menangis dan merengek je. Adoi ai anakku sorang nie!

Perut tak sedap kut. Susu dah bagi, minyak telon dah sapu, berdukung, berdodoi sume dah buat. Agaknye dah penat meragam, kol 2 pagi tertido dalam buaian. huhuhu....Pengsan aku!

Rasanye Rayyan tak sedap perut, dia poo poo cair berbanding kebiasaannye. Badan pon dedor je. Rayyan ni mudah kena demam. Beli multivitamin Apeton pon mkn nak tak nak je. Tengok petang ni, pas keje nk bawak Rayyan jumpa doc, tnya sekali multivitamin ape yg sesuai utk si tetit sorang nie.



Muka pas menangis..sedeynye..




Sunday, March 20, 2011

Kelas menjahit..I Like! :)

Sabtu & Ahad (19 & 20) aku ke kelas jahitan dengan semangat berkobar2..hahaha.. Ye la first time nak belajar menjahit ni wei..

Hari pertama Kak Ti ajar cara mengambil ukuran baju. Pastu lukis pola jahitan. Orang yang baru2 nak jahit ni, dia kena lukis kat kertas dulu. Pastu acukan kat kain, then baru potong. Hah..bukan senang nak menjahit ni. Tapi bila dah stat, ko rasa seronok! Pastu potong kain, pas potong kain dah leh stat menjahit baju. Hari pertama buat baju dulu.

Hari kedua plak, siapkan baju yg tak siap berjahit tu. Then Kak Ti ajar cara buat kain pulak. Cara nak letak getah kat kain, nak buat lipat2 tepi kain tu. Dalam masa 2 hari dah bole siap sepasang baju kurung biasa! Aku macam tak caya je bila tengok baju yang aku jahit dah siap! Bangga siap kembang2 idong! hahaha..idong dah la mmg kembang :p

Orang yang takde basic menjahit cam aku nie, haruslah jahitan pertamanye senget benget! aku asyik keje nye dok menetas benang je! Terjahit terkecik la, terbesar la.. adoi ai.. Tapi berkat kesabaran..aceh..ceh.ceh.. akhirnye siap jugak baju kurung aku nie! Vanga..vanga :)

Cara Kak Ti mengajar pon bagus, senang nak paham la. Cuma pasni kena la praktis, kalu sekali buat pastu ko dh tak buat lagi, kompem la lupe wei! Oleh itu, aku pon bercadang nak beli mesin jahit satu. Kak Ti ade jual mesin jahit cap Singer & Brother. Aku rasa cam nak beli cap Brother, nampak cam senang je. Kalo ko tak menjahit pon, at least ko oter2 baju yg dah koyak jahitannye tu, jahit balik guna mesin jahit nie ha.. gitu kaedahnye yek! hehehe.. Maybe next month kot kalu nak beli pon.

Pasni aku nak belajar jahit kurung riau plak. Dah daftar dah dengan Kak Ti, waiting list sebab dah penuh. Tengok kekosongan. So sape2 yang berminat nak belajar menjahit bole la belajar dengan Kak Ti. Maklumat lanjut bole la jenguk2 blog Kak Ti ~  Mariati Design. Pas siap baju korang, dapat sijil wei!. Frame terus, bole update kat resume! kekeke..



Ni kain saya..hehe..



Pic diambil dari engel mesin jahit aku..




Baju kurung biasa yg aku dah siapkan! :)



Bersama Kak Ti, terbaek!




Baju dah siap, sijil pon dah dapat! Aku dah grad, wink..wink!



Friday, March 18, 2011

Esok mau ke kelas jahitan

Esok aku ade kelas menjahit uols!

Lama dah daftar ni, bulan Jan. Tapi sebab bulan Jan dan Feb dah penuh, makanye masuk kelas bulan Mac. Itu pon masa aku dftar minggu pertama & minggu kedua dah penuh. Makanye amik minggu ketiga.

Sangat excited sebenarnye nak belajar menjahit ni. At least dpt jahit baju kurung untuk diri sendiri jadi la. Kalu nak belajar jahit baju kurung pahang, moden or kebaya ke, kena amik kelas lain pulak. Untuk kali ni aku amik kelas jahitan baju kurung biasa dulu.

Bayaran yang dikenakan adalah RM150 untuk satu kelas (Sabtu & Ahad) dari pukul 10.00 pagi - 5.00 petang. Tempatnye di Seri Kembangan.

Untuk mereka yang berminat bole la jenguk2 ke blog nie Kelas Jahitan Intensif. berhubung dengan Kak Mariati. Kena booked awal2 sebab mmg selalu full house je.

Sebenarnye masa tu aku saje google2 cari kelas jahitan. Ade la dua tiga blog dan iklan aku tengok. Tapi hati nie berkenan dengan blog Kak Mariati.hehehe..

Tak sabo nak tunggu esok nie! Mahu belajar menjahit..weeehuuuu...


Thursday, March 17, 2011

Intenet sangat lembab

Lemah betol bukak Facebook malam2 camni. Intenet adalah super lembab. Asyik hang je.

Adoi ai. Masalahnye hanya berlaku masa aku bukak FB. Yang lain ok pulak.

Tak paham aden!

Rumah & KWSP

Alhamdulillah loan untuk beli rumah sudah di approved..Hip..hip horray!

Bank yang berkenaan adalah Bank Muamalat :) Minggu lepas dah siap bersain agreement bagai. So minggu ni plak berurusan dengan KWSP untuk keluarkan duit bayar balance 10% untuk beli umah tu. Bank approved 90% saje. Pasni nak kena bayor fee tukar hak milik pulak..banyaknye guna duit. Cam air mengalir..laju je..huhu..

Anyway, rumah yang kami beli adalah di Meru Perdana Ipoh :) Atenye jadi orang Perak la teman lepas nie..hehehe.. Ini adalah projek MK Land. mari aku sharekan linknye mklander.

Projek dijangka siap tahun 2013, sekarang nie adelah masa untuk mengintaikan peluang-peluang pekerjaan di sana. :)


Wednesday, March 16, 2011

Hikayat Merong Mahawangsa - TERBAEK!

Hari ni En Jijan belanja tengok wayang! Yeeehuu..sangat suke ye!

Kami g tengok kat GSC Mid Valley je. Tengok citer Hikayat Merong Mahawangsa. Tiket kol 11.15 pagi. Ni adalah movie ketiga ye selepas 5 tahun berkahwin..Movie pertama pas kawin adalah Cicakman -masa tu aku preggie 4 month, pastu tgk Upin & Ipin, ni bawak Aqim sekali then yang ni kali ketiga, citer Hikayat Merong Mahawangsa - kali ni dating berdua ye!

Anak-anak macam biasa anto kat babysitter. Mama & papa nak g dating jap. hahaha..

Anyway, bercerita tentang Hikayat Merong Mahawangsa ni, pada aku ia adalah filem yang best! Penuh dengan aksi, yang takde dlm filem2 Melayu sebelum ini. Tahniah kepada pengarah filem ni Yusry KRU. Para pelakon pon hebat2 belaka. Sesuai dengan watak2 dalam filem ni! Pada aku lakonan yang sgt berkesan adalah watak Kamawas lakonan Khir Rahman dan of course watak Merong Mahawangsa lakonan Stephen Rahman Hudges. Ummi Nazeera cantik dengan mekap yang simple :)

Antara pelakon2 dlm filem ini:

Stephen Rahman Hudges : Merong Mahawangsa
Jing Lu: Meng Li Hua (Puteri China)
Gavin Rees StenHouse : Marcus (Putera Rom)
Craig Robert Fong : Admiral Liu Yun (Laksamana China)
Eric Karl Henrik Norman : Lycius (Laksamana Rom)
Keith Chong : Chinese Emperor
Deborah Henry : Yesoddhra
W. Hanafi Su : Taji
Dato’ Rahim Razali : Kesum
Khir Rahman : Kamawas
Ummi Nazeera : Embok
Nell Ng : Ying Ying (Dayang Puteri China)
Jehan Miskin : Embi
Umi Aida : Lang (Mak Merong Mahawangsa)
Kuswadinata : Phra Ong
Mano Maniam : Goan 1
Ravi Sunderlingam : Sunder (Pahlawan Goan )
Apapon, sape yang lom g tengok citer nie, sila la menonton di pawangam ye! Superb!  

Two tumbs up!





Tiket..bukti aku g tengok wayang citer ni..hehehe..


*Rasa nak g tengok sekali lagi lo.. wink..wink :p

Tuesday, March 15, 2011

Frame gambo dari Drypers


Cumil tak frame gambo dari Drypers nie?

Aku dapat masa promotion redeem barcode :)

Monday, March 14, 2011

Ke PPUM - Tengok mak Kak Izan

Semalam aku g melawat mak Kak Izan. Sekarang mak Kak Izan ditempatkan di Wad Neuro Sains Menara Utama Tingkat 5.

Mak Kak Izan bernafas bergantung kepada mesin oksigen tu lagi, sedey tengok. Mata tertutup rapat tapi aku rasa makcik tu bole dengar bila orang ckp dengan dia,sebab aku tengok bola mata gerak2 walaupon mata terpejam.

Masa g melawat, Kak Izan baru je balik. So yang ade anak sedaranye dan kakak dia. Nasib baek aku kenal anak sedara dia, sbb dia anto anak dia kat Kak Izan jugak.

Dia ckp macm tu la keadaan nenek. Baring je, kalu sedar pon sekejap je. Katanye umur nenek dah 70++...

Aku g dengan en Jijan dan budak2, tapi aku masuk sorang je sebab budak2 tak bole masuk. En Jijan jaga budak2.

Aku hanya mampu doakan kesejahteraan mak Kak Izan.. Aminn...

Saturday, March 12, 2011

Mode Layan Lagu Jiwang

Aku suke betol lagu Sedetik Lebih nyanyian Anuar Zain itu... Best gilak lagu itu sampai terbuai-buai perasaan bila dengar..hahaha.. Feeling habis..

Mari hayati lirik lagu ini..

SEDETIK LEBIH
Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup

Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya
Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan

Ku bersyukur adanya kamu
Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu

*Try download video xbole plak. apesal ntah..layan je la kat link nie ye! Tapi ni bukan yang full version punye tau


 

Thursday, March 10, 2011

Nilai 3

Citer yang dah outdated nie..

Kalu tak silap ujung bulan lepas kut, famili in law dtg ke KL. Adik ipar aku dtg nak bawak balik motor barunye. Alang2 tu singgah bermalam kat umah kami. Then bawak mak mertua ke Nilai 3.

Aku tak penah g sana ko! Jakun jap tengok macm2 jenis karpet, kain ela, kain langsir, barang2 utk perkahwinan dan juga barang2 hiasan. Rambang mata uols!

Karpet punye la cantik2..yang buatan Turkey, halus punye dan tinggi kualiti, harganye bole cecah ribu uols! Takotnye aku tgk harganye. Nanti2 la nak beli karpet. Tunggu ade umah sendiri baru beli.

Kain langsir pon cantik2 belaka. Ko bole beli dan dia bole jahit dlm masa satu jam. Free of charge, tapi dgn syarat kena beli kain kat kedai diaorng la. Ni pon kena tangguh dulu sampai dan duduk umah sendiri. Aceh..ceh..ceh..sekali dh nak raya terus terbeli kan! hahaha..

Aku amik sikit je gambo sebab segan dgn mak mertua..kang dia ckp menantu dia ni takde keje lain nak amik gambo je keje nye..huhu..so amik sikit2 udah la kan :p




Anyway aku beli satu frame yg ade ayat Qursi, mak mertua beli jam dinding dgn design Islamic, adik ipo beli kain ela dan jua tilam kekabu..


Bila la nak p membeli belah kat Nilai 3 yek? hehehe..

Pengasuh Baru untuk sementara

Hari ni aku anto Aqim & Rayyan kat umah pengasuh baru-----> Kak Sanah. Kak Izan tak dapat jaga budak2 sebab kena g hospital. Doc dah panggil semua ahli keluarga pagi untuk cabut tiub yang membantu maknya bernafas. huhu..sedey plak rasa.

Aku plak dah bape kali asyik cuti je. En Jijan plak busy dgn preparation International Book Fair. So kami decide anto Aqim & Rayyan umah Kak Sanah untuk 2 hari je nie. Khamis dan Jumaat. dan bergantung juga dengan keadaan Kak Izan.

Aku col tnya Kak Sanah, Rayyan ok tak? Sebab pagi tadi melalak2 takmo tinggal. Aqim plak kang pas balik sekolah baru anto. Kak Sanah kata ok, cuma kadang2 tu dia mencebik juga la. Iye la tempat baru kan..

Tak sabo tunggu kol 5.nak amik anak-anak ku..

Wednesday, March 9, 2011

Sisters In Islam Press Statement on International Women's Day

Press Statement on 100 Years of International Women’s Day

7 March 2011
Sisters in Islam calls on the Federal and state governments to make good on their promises to revise the discriminatory amendments to the Islamic Family Law (the IFL) statutes passed from 2003-2005. As women around the world mark the centennial celebration of International Women’s Day, it is no longer acceptable for Muslim women in this country to be deprived of rights enjoyed by men and their sisters of other faiths.

 
In February 2009, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil announced that amendments to the IFL statutes that would countermand the discriminatory provisions would soon be tabled in Parliament. These would be tabled alongside amendments to the Law Reform (Marriage and Divorce) Act 1976 (the LRA) to safeguard the interests of non-Muslim women upon the conversion of their spouses to Islam. However, these amendments bills were subsequently withdrawn as the Conference of Rulers wanted time to consult their respective state religious councils. The proposed amendments to the IFL statutes and LRA have since languished in limbo.

Malaysia’s 1984 Islamic Family Law was once regarded as among the most progressive in the Muslim world. Subsequent amendments to the law in 1994 and 2003, instead of strengthening the recognition of the rights of women, have diminished the rights of Muslim women in Malaysia. While women of other faiths are treated as equals with reform of the civil family law, Muslim women suffer increasing discrimination with each round of amendments to the Islamic Family Law statutes. More legal rights were given to men and the use of gender neutral language extended to men the legal rights that historically were seen as the rights of women.

For example, in the Islamic Family Law (FT) (Amendment) Act 2005, existing provisions under Section 2(a) and Section 23(9) with regards to harta sepencarian (matrimonial property) have been made gender-neutral. This meant that husbands are able to freeze women’s bank accounts and assets in order to claim his share of harta sepencarian, and file a claim for a share of harta sepencarian upon contracting a polygamous marriage. However, other provisions in the IFL statutes remain discriminatory towards women. For example, only husbands are able to unilaterally divorce their wives and only fathers have the right to guardianship of their children.

 
Furthermore, a husband can now get a court order to stop his wife from disposing her property (Section 107A). Historically, one of the most remarkable ways in which the shari’ah was far ahead of western legislation by many centuries was its recognition and protection of a wife’s rights over her own property. But with this recent amendment, a wife’s own property is no longer protected for her to deal with as she chooses. A woman who is financially dependent on her husband and has no independent source of income, is put in dire straits as she has no access to her own savings and assets in order to maintain herself and her children.

 
The Islamic Family Law (Federal Territories) Act 1984, section 23, previously stated that the proposed (polygamous) marriage must be ‘just and necessary’, but this has now been amended to “just or necessary”. This significantly reduces the husband’s burden of proof to justify a polygamous marriage. He merely now has to tell the Syariah court that the marriage is necessary (the usual excuse being ‘to prevent zina’); he no longer has to convince the court that it will be a ‘just’ act on his part. Justice in polygamous marriages is not optional, but mandatory according to hukum syara’.

 
In response to the critical situation faced by women, SIS has drafted a model Muslim Family Law drawing on best practices from Muslim countries, a national consultation on the IFL, and the lived realities of Malaysian women. Alongside other women’s groups, we have also sent countless memoranda and letters to government ministries and agencies urging them to address discrimination faced by women in law and in practice.

While SIS appreciates the Federal Government’s responsiveness to the issues brought up by women in relation to the IFL amendments, we wish to remind our lawmakers that law and policy reforms must be coupled with the political will to see them through. The effects of the discriminatory provisions in the IFL statutes are not merely theoretical, as evidenced by cases handled by SIS and other women’s groups. We have documented cases in which women with children were left impoverished after their bank accounts were frozen by their husbands, and others wherein the men absconded to other states to escape court orders.

 
In 2008, the Joint Action Group for Gender Equality campaigned for MPs to “Kotakan Kata” (“Keep Your Promises”) in looking into urgent reforms related to women’s human rights. The silence on amendments to the IFL statutes and the LRA is a regrettable indication that despite the events lined up for International Women’s Day this year, issues affecting women that are seen as contentious remain low on the hierarchy of priorities.


 
Ratna Osman

Acting Executive Director

Sisters in Islam

-------------------------------


Kenyataan Akhbar Mengenai 100 Tahun Hari Wanita Sedunia

7 Mac 2011
Sisters in Islam menyeru kepada kerajaan Persekutuan dan negeri untuk mematuhi janjinya dalam meyemak semula pindaan dengan unsur diskriminasi seperti yang tercatat di dalam statut Undang-Undang Keluarga Islam (UUKI) yang telah diluluskan pada tahun 2003-2005. Di waktu para wanita di seluruh dunia menyambut ulang tahun yang ke-100 perayaan Hari Wanita Sedunia, sudah menjadi tidak munasabah bagi para wanita Muslim di negara ini untuk tidak mendapat hak yang sama seperti yang dinikmati oleh para lelaki dan saudara sesama wanitanya yang berbeza agama.

Pada Februari 2009, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil mengumumkan bahawa pindaan terhadap statut UUKI yang dapat membatalkan peruntukan dengan unsur diskriminasi akan segera dibentangkan di Parlimen. Ia akan dibentangkan bersamaan dengan pindaan terhadap Akta Membaharui Undang-Undang (Pekahwinan dan Perceraian) 1976 (AMU) untuk memelihara kepentingan wanita bukan Muslim sekiranya berlaku pertukaran agama pasangannya ke Islam. Walau bagaimanapun, draf pindaan tersebut kemudian telah ditarikbalik supaya Majlis Raja-Raja mendapat jangkamasa yang lebih untuk berbincang dengan majlis agama negeri masing-masing. Sejak itu, pindaan-pindaan terhadap statut UUKI dan AMU yang direncanakan tersebut telah mula hilang perhatian.

 
Akta Undang-Undang Keluarga Islam 1984 di Malaysia pernah suatu masa dahulu dianggap sebagai yang paling maju di antara negara-negara Islam. Tetapi pindaan berikutnya terhadap undang-undang tersebut pada tahun 1994 dan 2003, yang sepatutnya memperkukuhkan pengiktirafan hak-hak wanita, sebaliknya mengurangi hak-hak wanita Islam di Malaysia. Manakala wanita beragama lain kini sama rata di sisi undang-undang setelah reformasi dibuat kepada undang-undang keluarga sivil, wanita Muslim kini lebih mengalami kesan diskriminasi setiap kali pindaan di buat kepada statut UUKI. Lebih banyak hak di sisi undang-undang diberi kepada pihak lelaki dengan penggunaan bahasa “gender neutral” (tidak mengira jantina) yang melanjutkan kepada kaum lelaki beberapa hak yang dari segi sejarahnya dilihat sebagai hak kaum wanita.

Contohnya, dalam Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah Persekutuan) (Pindaan) 2005, peruntukan yang ada di bawah Seksyen 2(a) dan Seksyen 23(9) berkenaan harta sepencarian telah diubah menjadi “gender neutral”. Ini bermakna bahawa suami diberi hak untuk membekukan akaun bank dan aset para wanita demi untuk menuntut bahagiannya dalam harta sepencarian, dan untuk memfailkan tuntutan harta sepencarian daripada isteri sedia ada pada waktu berkahwin poligami. Tetapi pada masa yang sama, peruntukan-peruntukan lain di dalam statut UUKI masih mempunyai unsur diskriminasi terhadap wanita. Sebagai contoh, hanya para suami yang boleh dengan sepihak menceraikan isteri-isteri mereka dan hanya para bapa yang berhak terhadap penjagaan (guardianship) anak-anak mereka.

Tambahan pula, pihak suami sekarang boleh mendapatkan perintah mahkamah untuk menghentikan sang isteri daripada mengatur hartanya (Seksyen 107A). Dari segi sejarah, antara perkara yang amat mengagumkan tentang hukum syariah ialah sifat progressifnya yang nyata lebih maju berbanding perundangan Barat ketika itu, malah beberapa kurun kehadapan, dalam mengakui dan melindungi hak isteri terhadap harta hakmiliknya sendiri. Akan tetapi, dengan pindaan terbaru ini, harta isteri tidak lagi dilindungi supaya dapat diuruskan mengikut kehendaknya. Seseorang wanita yang bergantung secara kewangan terhadap suaminya dan tidak memiliki sumber pendapatan sendiri, diletakkan dalam keadaan yang amat sukar sekali kerana beliau tidak mempunyai akses kepada simpanan dan asetnya dalam mengurus dirinya dan anak-anaknya.

 
Peruntukan asal Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah Persekutuan) 1984, seksyen 23, menyatakan bahawa pernikahan (poligami) yang dicadangkan itu hendaklah “patut dan perlu” tetapi telah dipinda menjadi “patut atau perlu”. Dengan demikian ia amat mengurangkan beban bukti sang suami untuk mewajarkan poligami. Beliau sekarang dapat dengan mudah melaporkan kepada mahkamah Syariah bahawa pernikahan tersebut adalah perlu atau mustahak (alasan yang lazim adalah 'demi mengelak zina') tetapi beliau tidak diwajibkan untuk meyakinkan mahkamah bahawa hal tersebut adalah perlakuan yang patut atau adil. Keadilan dalam pernikahan poligami bukanlah sekadar pilihan atau keharusan, tetapi adalah kewajipan mengikut hukum syara’.

Sebagai tindakbalas terhadap situasi kritikal yang dihadapi oleh wanita, SIS telah menyusun satu Undang-Undang Keluarga Muslim yang contoh berdasarkan amalan-amalan terbaik dari negara-negara Islam, perundingan nasional berkenaan UUKI, dan realiti hidup wanita-wanita di Malaysia. Bersama lain-lain persatuan wanita, kami juga telah mengirimkan memoranda dan surat-surat yang tidak terbilang banyaknya kepada kerajaan, kementerian dan agensi dalam mendesak mereka untuk menghadapi isu diskriminasi yang dihadapi wanita dalam undang-undang dan perbuatan.

Meskipun SIS menghargai usaha Kerajaan Persekutuan dalam menangani isu-isu yang dibangkitkan oleh para wanita berhubungan dengan pindaan terhadap statut UUKI, kami ingin mengingatkan para pembuat undang-undang bahawa undang-undang dan reformasi polisi haruslah ditegaskan dengan kesungguhan politik demi menjayakannya. Kesan dari peruntukan diskriminasi dalam statut UUKI bukan hanya dari segi teori sahaja, kerana ia telah dibuktikan dalam kes-kes yang ditangani SIS dan pertubuhan-pertubuhan wanita lainnya. Kami telah mendokumentasikan kes-kes di mana para wanita bersama anak-anaknya dibiarkan melarat setelah akaun bank mereka dibekukan oleh sang suami, dan para lelaki yang melarikan diri ke perbatasan negeri lain untuk mengelak perintah mahkamah.

 
Pada tahun 2008, pertubuhan Joint Action Group for Gender Equality (JAG) berkempen dengan tujuan mengingatkan Yang Berhormat Ahli-Ahli Parlimen untuk “Kotakan Kata” dalam mengkaji reformasi-reformasi yang mustahak berhubungan dengan isu hak kemanusiaan para wanita. Sepinya reaksi terhadap pindaan-pindaan statut UUKI dan AMU adalah petanda yang menyedihkan bahawa di sebalik usaha menjayakan acara-acara untuk Hari Wanita Sedunia tahun ini, isu-isu yang mempengaruhi wanita yang dianggap rumit diperdebatkan tetap berada di relung paling bawah hierarki hal-hal yang diutamakan.



 
Ratna Osman

Pemangku Pengarah Eksekutif

Sisters in Islam

Tuesday, March 8, 2011

Update lagi pasal babysitter

Semalam aku amik budak2 awal. Kol 5.30 ptg dah amik. Sempat la berbual2 dgn Kak Izan tentang maknye.

Kata Kak Izan mak dia kena stroke. Dia ade kencing manis, darah tinggi dan sakit buah pinggang. Kemuncaknye aritu kena serangan stroke. Terus tak sedarkan diri. Hari Isnin pagi mak dia dah sedar tapi sedar gitu2 je la, masih lemah, tak bole bangun. Doc pon tak bole bagi kata putus dengan keadaan mak Kak Izan. Kak Izan kata tengok la macam mana mak bole tahan ke tak. Dia nak bwk maknye balik, doc tak bagi pulak..huhuhu..sedeynye.

Kak Izan pulak batuk2. Agaknye sekarang ni musim ke? Aku pon dah batuk2 ni. Aqim dgn Rayyan tak kebah lagi batuk diaorang. Kahak banyak..

Kumur dgn air garam, bagus untuk bunuh bakteria kan..

Hari ni office ade program sempena Hari Wanita Sedunia. Nampak gayanye aku tak bole la join sekali, dah kena amik Aqim & Rayyan awal. Kesian plak kat Kak Izan. Komitmen aku terhadap keluarga lagi penting sekarang ni, dengan keadaan Kak Izan, Aqim & Rayyan yang tak sihat, aku pon tak bape sihat jugak ni..huhu..Maybe next time bole join. Insyallah..

Monday, March 7, 2011

Babysitter & mereka yang tak sihat

Ooo.. mak babysitter Aqim & Rayyan still admitted d PPUM. Aku tak tau pulak ape penyakitnye, tapi aku rasa cam sakit tua kut. So aku tanya la Kak Izan, kalu dia rasa cam susah terkejar-kejar nak jaga mak dan anak-anak aku, aku bole la hantar kat org lain dulu, sementara waktu ni kan. Budak-budak yang Kak Izan jaga pon ade 7 orang. Tapi dia cakap ok, sbb dia jaga mak dia shift malam tapi petang kena amik awal sikit la, dlm kol 5.30 camtu sebab dia nak kena bersiap g hospital pulak.

Tapi aku pesan kat Kak Izan, ape2 bagitau la, so aku pon bole la adjust masa aku. Kesian Kak Izan, lama dah dia jaga Aqim, dari umur 2 bulan, sampai la sekarang Aqim dah dekat 4 tahun. Hopefully mak kak Izan kembali sihat. Insyallah..

Nak citer pasal Aqim dan Rayyan pule. Dua orang budak itu batuk dan selsema. huhu.. Aqim nie dia ada keras pala sikit, aku ckp takmo mkn aiskrim, dia nak makan jugak! Adoi la..makin dilarang makin dia nak makan. Sabo je la...

Sudahnye malam kung kang kung kang batuk bersama Rayyan jugak. Aku dgn En Jijan dah macam burung hantu berjaga. Sebab Rayyan dia batuk dan merengek2 tak selesa nak tido kut. huhu.. Aqim plak dah dua malam batuk2 pastu muntah selambak..huhu..pengsan!

Dah bawak p chek doc dan dah makan ubat jugak. Semoga dua2 hero kesayanagan ku cepat sembuh ye sayang!

Saturday, March 5, 2011

Lil Rayyan yang tak sihat

Hari ni dan semalam aku amik emergency leave separuh2 hari. Semalam mak kak Izan masuk hospital, maka terpaksa la aku amik EL tengahari. Then hari ni, masuk opis pagi bawak Rayyan. Tengahari baru amik leave. Kalu tak hari ni xde la aku beria nak ke opis, tapi memandangkan hari ni kat opis ade buat potluck untuk majlis farewell dan march birthday makanye aku gagahkan la diri datang bawak Rayyan. Aqim pagi sekolah, tengahari En Jijan anto kat opis. Dah jamuannye kol 1 kan.

Balik dari opis dlm kol 2.30 ptg. Masa kat opis dah rasa mata Rayyan ni sakit, sebab tgk berair dan ade tahi mata je.Balik2 umah mmg sah Rayyan sakit mata, pastu pule batuk dan selsema. Adoi ai si kecik nie! Kesian mama tgk, walaupon tak sihat tetap melasak spt biasa.

Malamnye bawak g klinik favourite ape lagi Klinik Azhar lo. Doc bagi ubat titik dan ubat sapu kat mata. Ubat batuk, demam dan selsema dan antibiotik.huhu..banyaknye ubat! Rasanye cam tiap2 bulan je si Rayyan g klinik. Ape mau bagi budak2 ni supaya antibodi kuat sikit ye? Runsing betol!

Hopefully cepat recover ye sayang!

 Tido lena..



My sweetheart..