Wednesday, November 27, 2013

Jaundice oh Jaundice...

Baby Fahri dok bawah lampu..


Apakah itu jaundice?
Jaundice (also known as icterus,[1] from the Greek word ίκτερος; adjectival form, icteric) is a yellowish pigmentation of the skin, the conjunctival membranes over the sclerae(whites of the eyes), and other mucous membranes caused by hyperbilirubinemia(increased levels of bilirubin in the blood).[2] This hyperbilirubinemia subsequently causes increased levels of bilirubin in the extracellular fluid. Concentration of bilirubin in blood plasma is normally below 1.2 mg/dL (<25µmol/L). A concentration higher than 2.5 mg/dL (>50µmol/L) leads to jaundice.[3] The term jaundice comes from the French word jaune, meaning yellow.
Jaundice is often seen in liver disease such as hepatitis or liver cancer. It may also indicate leptospirosis or obstruction of the biliary tract, for example by gallstones orpancreatic cancer, or less commonly be congenital in origin (e.g., biliary atresia).
Yellow discoloration of the skin, especially on the palms and the soles, but not of thesclera and mucous membranes (i.e. oral cavity) is due to carotenemia—a harmless condition[4] important to differentiate from jaundice.
*Soklan bahasa Melayu, jawapan omputih..hihi..

Lepas bersalin, susu badan tak kuar lagi. Then bila balik Muo dan berurut baru la susu badan develop n kuar. So baby tak dapat menyusu dengan jayanye masa 2 hari tu. Tapi baru dapat 2 hari berurut baby Fahri dah kena tahan kat wad NICU Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muo ni sebabnye jaundice tinggi bebeno. Masa chek kat klinik kesihatan Maharani bacaannye ialah 375 bersamaan 22. Tinggi tu. Makanye hari ke-empat lepas kelahiran pukul 4.30 ptg kena admitted. Kat wad ni sangat strict, hanya ibu dan bapa baby je dibenarkan berada di wad ni. Pelawat lain sama sekali tidak dibenarkan masuk. Hurm.. memang rasa lemah je badan bila berada kat sepital ni. Ndak2 badan pon masih lemah, urut pon xabis lagi. Lagi la wad tu sejuk beraircond. Baby plak jaundice tinggi..huhu..mmg rasa lemah semangat betol.

Baby Fahri kena dok bawah lampu LED tu. Masuk2 je kena guna lampu LED yang voltan tinggi. Mata kena tutup and pakai pampers je. Kesian sangat tengok baby Fahri camtu..huhu..sedih ok. Kena make sure seluruh badan baby kena lampu LED tu, makanye aku kena telentangkan, mengiring ke kanan, mengiring ke kiri dan menyiarapkan baby Fahri supaya seluruh badan dia kena lampu tu. Lampu yang berkuasa tinggi ni dia xpanas, jadi masa 1st day baby Fahri tido nampak badan dia mengigil kesejukkan. Eee..rasa nak peluk je anak aku tau, tapi nurse tu pesan jangan kuarkan baby sangat. Tapi bile tgk dia menggigil cmtu, aku kuarkan jugak la walaupon xlama. Kesian tengok anak mengigil kesejukan.

Kat sepital selama 4 hari. Tiap-tiap pagi doc akan periksa baby dan amik darah baby. Ni satu lagi yang aku xbole tahan, bab amik darah. Huhu..sampai lebam tangan baby Fahri kena amik darah. Ye la, tangan halus lagi, urat darah pon tak nampak sangat jadinye kekadang tu sampai 2 kali jugak la kot cucuk untuk cukupkan diaorang nak uji darah tu.

Memandangkan susu badan tak banyak lagi maka doc suruh top up dengan susu formula hospital sebab bila jaundice ni kalu kat sepital penawarnye kena banyak minum susu. Bila bagi susu formula kat dalam wad ni, depa guna cawan kecik, tak bole guna botol susu sebab nak galakkan baby minum susu ibu. Makanye baby Fahri pon minum guna cawan kecik.

Hari kedua bacaan jaundice telah turun menjadi 287, so doc tukarkan lampu yang voltannye rendah dari sebelumnye. Lampu kali ini dia akan jadi panas. So idak la baby Fahri kesejukan bile tido malam. Nurse siap balutkan tempat tido baby tu dengan platik transparent sbb takut baby panas sangat. Hari ketiga bacaanye turun sikit je jadi 275. Ingat kan dah bole balik hari ketiga. Tapi doc cakap xbole sbb bacaannye still tinggi. Badan aku plak dah rasa tak sedap je. Iyo la dok kat aircond, walaupon pakai sweater , stoking bagai tapi tak berbengkung n urut pon tak complete lagi, tu yang rasa tak sedap badan. Angin dh masuk kot. So ptg tu aku mintak balik kejap untuk berurut,nasib baik tukang urut tu boleh urut petang dan nurse pon bagi lampu ijau nk p berurut jap. Baby Fahri kena tinggal kat wad, aku je kuar jap dalm kol 2.30 ptg, balik wad balik pukul 5.30 ptg. Baru la badan rasa segar sikit. Akak tukang urut tu suh bagi baby minum air masak banyak untuk turunkan jaundicenye, pastu suh aku makan anggur. Aku bagi air masak pon sorok2 kang kena marah dengan nurse plak. Tapi baby Fahri bukan nak sangat pon air masak ni. Takpe la janji dh try.

Hari keempat bacaan turun banyak sikit jadi 228. Dan hari keempat bole discharged. Alhamdulillah bole balik. Doc pesan kena pantau lagi sebab bole jadi jaundicenye bole naik balik, sebab masa admitted pon jaundice dia tinggi. Pastu nnt Klinik Kesihatan akan follow up untuk tengok jaundice baby.

Balik umah, En Jijan belikan pati ikan haruan. Iyo la dah bape hari kat sepital xde makan ape pon untuk pulihkan tenaga dalaman. Mak aku pon masak sume lebihkan halia dan lada itam. Kunyit tak letak la takut jaundice dia naik kan.

Lepas discharge tu, nurse klinik kesihatan datang cek dan follow up jaundice baby. And suh amik darah lagi. Bacaan lepas 5 hari kuar sepital adalah 211. Ok semakin turun kuningnye. Pastu esoknye repeat lagi amik darah, naik plak bacaan jadi 226. Adoi..risau yang amatnye masa ni. Ingat makin turun, ni naik plak. Mula la merunsing takut kena tahan wad lagi. Pastu masa kat klinik tu, ade pakcik ni cakap bagi baby minum air perahan anggur. Pastu ade akak tu cakap bagi minum susu kambing, mandi dengan air herba kedai ubat Cina.

Balik klinik tu terus p kedai ubat cina, beli mandian herba untuk sakit kuning, pastu beli anggur. Kemudian surf internet pasal pengalaman ibu-ibu yang mengalami anak jaundice. Macam-macam info n petua yang dapat. Rupa-rupanye pati ikan haruan tu tak bole makan kalu baby jaundice. Memang la dia cakap pati ikan haruan tapi kita tak tau ape lagi kandungan dlm pati ikan haruan tu yg bole meningkatkan jaundice baby. Benda-benda yang panas pon xbole makan seperti halia dan lada itam. Mak aku ingat kunyit je yang xbole makan kalu baby jaundice. Sume bende tu immediately stop makan. 

Aku beli jugak susu Hi-Goat, org ckp susu kambing bole turunkan jaundiece, sume aku bedal. Kiranye kali ni makan tak macam makan orang pantang sngat. Cuma mak aku lebihkan bawang je la. Lepas tu setiap pagi bagi baby Fahri minum jus anggur itam yang dilecek, amik pati air tu je. Jemur kat matahari pagi pon buat jugak.

2 hari lepas tu amik darah lagi. Bacaannye turun jadi 189..alhamdulillah..then nurse suh dtg lag 3 hari. Lepas 3 hari bacaan turun lagi jadi 167..alhamdulillah..syukur. Tapi nurse suh datang lagi bagi memuaskan hati supaya untuk make sure yang kuningnye betol2 turun. So sehari lepas tu datang lagi amik darah. Kali ni resultnye 140. Doc ok bacaan dah di tahap yang baik, xpayah amik darah lagi, Cuma ibu perlu pantau juaundicenye and continue breastfeeding. Syukur sangat2 bacaannye dah turun. Kalu x, sampai mata baby Fahri pon nampak kuningnye.

Lepas tu ade appointment dengan bahagian ENT (Ear, Nose & Throat). Doc chek telinga bb, takut jaundice tu effect kat pendengaran baby. Doc buat test bunyi tengok ape reaksi baby terhadap bunyi. Alhamdulillah sume ok dan alhamdulillah baby Fahri bebas dari kuning setelah hampir sebulan jugak la.



Ni dok bawah lampu yg voltan rendah, a bit panas, that why nurse wrap dengan plastik cmni. 

Saturday, October 26, 2013

Pengalaman bersalin baby ke-3

Malam 8 Sept tu rasa lagi baby kerap mengeras. Tapi tanda-tanda air ketuban kuar or darah xde plak. Anak aku dari Aqim, Rayyan n Fahri ni sume tanda nk bersalin baby mengeras, sume pun doc yg pecahkan air ketuban. Ok sampai la pagi baby kerap mengeras, pagi doc check dah bukak 2 cm. Then doc cakap ok kita bole hantar puan ke labour room la. Masa tu nebes jugak la,doa banyak2 xmo kena induce, nk bersalin normal. Patutnye aku turun ke labour room kol 7.30 pagi, tapi memandangkan labour room penuh kena wait dulu, pastu kol 8.30 cmtu dh nak p labour room, ade patient dh nak bersalin, bukaan dah 5cm. So aku kena wait lagi, kol 9 pagi nk turun, ade satu lagi patient nk bersalin jugak, dh 6cm. Jadi tunggu lagi, lama-lama dah tak jadi nebes aku ni. Pasrah je la tunggu nk turun labour room. Sat lagi sorang nurse ni terkocoh kacah datang kat aku cakap kena turun skrg kalau x, memang xde katil la kang. Sebabnye Dr. Zizi memang dah bookingkan katil tapi kalu org dh nak terbersalin sgt terpaksa la dulukan orang tu kan..


Kol 9.30 pagi baru turun ke labour room. Tapi diorang xinduce lagi, just pasang mesin tgk heart beat baby and pergerakan baby. Kol 11 cmtu, baru doc datang. Chek sume and cakap bukaan dah 3 cm, so depa cakap xmo induce sbb 3cm bukaan with progress, ade kemungkinan bole bersalin tanpa di induce. So doc just masukkan drip, then pecahkan air ketuban pukul 11.20 pagi. Pukul 1 tengahari contraction kerap berlaku, panggil nurse, dia cakap belum lagi, dia suh sedut gas untuk kurangkan sakit. Tapi nurse tu kerek je..malas aku nak layan, orang tengah sakit2 ni ko kerek2 sangat napo.

Then kol 1.20 tengahari dah memang rasa sangat baby nak kuar. Aku tekan button emergency, nurse kerek yg kedua datang, dia cakap sedut gas tu, sbb lambat lagi. Eh aku cakap dia ni, aku dah rasa nk bersalin ni dia bole plak suh aku sedut gas ni lelama. Sebb aku cam dah rasa kepala baby nk kuar dah. Pastu dengan selamba nye dia kuar takde chek ape pon. Mangkuk ayun betol! Lepas tu aku dah tak tahan aku tekan je button emergency tu 80 kali..bertalu2. Baru ade nurse yg veteran datang, chek tengok dah nampak kepala baby, baru la terjerit2 panggil doc. Aritu ramai jugak patient yg nk bersalin. tu yg doc terkejar2 dari bilik ke bilik. Agaknye depa ingat aku lambat lagi nak bersalin kot..Pastu bole plak nurse tu cakap "mintak tolong la dik jangan teran lagi, doc xsmpai lagi". Masalahnye tadi nurse kerek tu xchek pastu suh aku sedut gas then bila aku tak teran n baby memang naturally nak kuar ko bole nak suh aku tahan pule! Tak ke sewel namenye. Hish..sabo..sabo..Tepat2 doc datang n pakai glove, baby pon kuar dan bergema suarenye! Dr yang sambut kelahiran baby namanye Dr Sa’adah, comel je orgnye. Once baby kuar, doc ckp tahniah puan, dah selamat bersalin. Ok tengok ni, baby apa puan? Baby boy! Alhamdulillah..Lahirlah putera yang ketiga dalam famili aku tepat pukul 1.42 tengahari pada hari Isnin 9 September 2013 dgn berat 2.78kg..Hip..hip..hooray!


Lepas tu nurse bawak baby untuk bersihkan, aku pulak nak kena jahit bahagian bawah tu, nasib baik xbanyak, koyak sendiri but still kena jahit.. Doc bius banyak kali jugak la, sakit woo..tapi tahan je la. Kang meraung2 kang orang cakap sewel ke hape. Better diam, dah banyakkan berzikir dalam hati. Itu je penawarnye! Lepas dah settle sume, nurse bawak baby jumpa mama dia! Bonding time with mama, menyusu kali pertama! Comel sangat baby! Weight dia 2.78kg..dari estimatednye 2.1kg. Lepas menyusu jap, nurse bawak jumpa papa pule. Aku kena tunggu setengah jam camtu baru nurse bawak kuar dari bilik bersalin. Then nurse bagi minum air milo and makan bubur pulut itam. Aku makan sikit sbb cam pelik je mkn bubur pulut itam plak. Udahnye aku mintak air suam jugak..sebab manis kot..


Masa nurse telefon En Jijan, ckp aku dah bersalin dia ade kat depan lif dah dengan mak mertua and abang ipar dgn wifeynye. Alhamdulillah, dapat jugak mak mertua aku tgk baby sblm dia balik kampung. Kat PPUM, hubby xbole masuk temankan wife bersalin. Masa Aqim dulu kat HKL bole, En Jijan dapat la temankan aku. Kat PPUM hubby tunggu kat ruang depan bilik bersalin, tapi a bit cramp la kan, sume org dok tunggu isteri masing2 dengan family members sekali. Udahnye kalu dah ramai bona nurse suh tunggu kat bawah, bila wife dh bersalin diaorang col bgtau. Chet! Sebb tu En Jijan balik sat sebb omaknye dah nak balik kampung. Tu pon masa kat umah, mak dia ckp just p je sepital, kalu aku dah bersalin bole la tengok..Tapi aku tak sempat la jumpa mak mertua aku sbb masih dalam labour room. Baby jumpa papanye and terus diazankan.


Dalam kol 4.30 cmtu baru aku ditransfer ke wad post natal..tido semalam kat sepital. Pukul 5.30 ptg, colleagues aku datang melawat. Haha..kecoh betol diaorang nie! Dalam kol 7pm, my big bos and one of BOD datang melawat. Tq sume yang datang melawat dan yang berkirim salam. Sepanjang tu En Jijan teman sampai pelawat sume balik, budak2 tak ikut lagi, dok umah mama Izan dulu.


Tido satu malam kat sepital dan esoknye dalam kol 3.30 pm discharged dan pulang terus ke Muo.

We named him as Muhammad Umar Fahri :)


My 3rd Umar in the family :)


*Setiap kali menatap wajah kecil ni, aku cam tak percaya je sekarang dah ade 3 orang anak. Dan setiap kali pregant, bersalin aku akan mengkagumi ciptaan Allah SWT yang tidak ternilai ini. Sungguh hebat ciptaan Allah..Alhamdulillah..




Tuesday, September 24, 2013

Part 2 - Pre bersalin - Wad Ante Natal

Sambungan part 1:

Memandangkan kerunsingan terhadap training yang akan dibuat pada hari Isnin dan aku adalah coordinator dan projek ni under aku (kiranye projek ni cam my baby la, sebb dah lama aku rancang, aku aturkan, tapi apakan daya, Allah lebih Mengetahui, kita merancang tapi Tuhan yang menentukan) makanya aku pon mintak En Jijan memback up doc dalam PC aku kat opis supaya aku bole e-mailkan apa-apa yang patut tentang training tu dan keje2 aku kat colleague satu department..sebelum aku nk kena induce ari senin. Nasib baik form hand over dan report aku dah siap isi awal-awal. Jadi idok la serabut sangat sume benda nk pikir. En Jijan pon bawakkan lappy, nasib bek wad ante natal kat PPUM ni signal wifinye ok walaupon kekadang tu slow siput. Aku pon e-mail la apo2 yang patut.

Bila kita dah terlampau pikir sume benda, makanya ade la jugak kekadang tu instruction kurang jelas  tapi aku sedaya upaya bagi all the detail supaya nanti idok la collegue aku terpinga-pinga masa training tu dan pasal keje-keje aku. Alhamdulillah, aku ada colleagues yang supportive. Memang aku tak expect kena tahan wad sebegitu awal. Kunun-kunun ingatkan kot la bersalin masa Hari Malaysia ke..haha..Lepas aku dah e-mail sume benda, baru la pala aku bole concentrate kat baby. Hari-hari berdoa, baca Yassin mohon pada Allah SWT untuk permudahkan proses bersalin nanti dan mohon bersalin sebelum kena induce or ceaser. Sebenarnye aku takut kalu nak ceaser!

Masa malam Sabtu dan Ahad tu aku dah rasa sikit contractions. Baby asyik dok mengeras je. Pastu kan masa ari Ahad, aku cakap la teringin nak minum teh O ais, suh En Jijan bawakkan..pastu En Jijan datang bawak teh ais..adoi ai..pastu aku ckp la “cari la pa, teh o ais, esok dah nk kena induce dah ni” makanye En Jijan pasrah la carikan wifeynye teh o ais, pastu beli nasi ayam 2 bungkus sebab anak-anak dah sental food mamanye. Kiranye ari Ahad petang masa waktu melawat tu kami anak beranak dok berkelah kat katil mamanye..makan minum sesame..hahaha..budak-budak plak berselera betol mamanye suapkan makan! Rasanye katil aku paling riuh kot, dengan budak-budak ni yang tak reti dok diam. Dapat la jugak minum teh o ais! Nikmat betol!

Dok kat sepital lelama ni bosan jugak. Satu bilik tu bole muat 4 orang patient. Bilik aku katil 51-54. Katil aku no 53. Yang katil 51 akak tu baru 22 weeks tapi admitted sbb dia diabeties tahap critical..so doc nk pantau kandungan gulanye. Diabetesnye jenis makan ubat pastu dicucuk insulin jugak. Pastu cucuk insulin yang dos pon agak tinggi. So kena pantau awal2. Dia pon sblm makan bacaannye kekdang tu 8,9 or 10 mmol/ 2 jam pas makan bole cecah 19 mmol. Aku yang diabetes ciput2 ni pon rasa cuak ni kan pula diabetes tahap gaban camtu. Tapi akak tu mmg cakap dia mengandung dari anak pertama sampai la anak ke 7 ni (dua baby keguguran) mmg diabetes tinggi. And baby pon beso2, 4.1kg, 3.9kg, 3.7kg

Katil 52 pon diabetes, dia mmg ade diabetes since umur 10 tahun lagi. Ni kandungan keduanye. Sebelum ni pernah bersalin dan baby dijemput Ilahi ketika usia baru 10 hari. So kali ni dia mengandung mmg dia menjaga betol2. Dia nk kena ceaser ari senin. Dia nak bersalin normal tapi doc nasihatkan bersalin ceaser because of previous history kan.

Katil 53 tu, katil aku ler..hihi..3 katil ni admitted pada hari yang same dan kami pon jadi rakan bercerita yang baik..hahaha..abes dah bosan, xde TV plak tu. Jadi runsing memasing kan dok pikir pasal baby memasing.
Katil 54 ni, org silih ganti. Masa org first masuk, dia mintak discharged, doc tak bg tapi dia degil jugak, dia cakap ape2 risiko dia tanggung. Dia ni ade darah tinggi nak kena ceaser ari senin. Pas dia kuar masuk satu patient esoknye. Dia ni dok satu malam je, pagi dah kena tolak untuk ceaser. Pastu masuk plak satu lagi patient dari bilik sebelah. Dia admitted since ari Sabtu tapi memandangkan sume kat bilik dia dah selamat bersalin, dia dok sesorang, so mintak tukar satu bilik dgn kitaorang. Yang dia ni pule, mengandung anak pertama. Dari ari Sabtu admitted baru bukak 1 cm, masuk ari Ahad bukak 2 cm, jenis sakit tapi laluan xbukak lagi. Masa malam ari Ahad tu aku rasa dia xtahan sakit kot, so dengar dia dok nanges memalam, pastu panggil doc check, doc cakap baru 2 cm but still tak xde progress.maksudnye xde menunjukkan laluan itu akan bukak lagi lo. Pastu pagi ari senin, bukak 3 cm. Tapi doc tak hantar ke labour room sebb no progress lagi.

Yang aku plak, dari start kena admitted doc dah start pantau pergerakan baby, heart beat, monitor paras gula aku. Tiap2 hari kena pasang mesin kat perut tu. Then doc cakap bagus ade progress means that ade nmpak baby contractions (baby kerap mengeras) doc cakap hopefully puan bole bersalin sebelum kena induce. Aku pon doa cmtu. ari ahad tu plak, kebetulan mak mertua aku datang KL ikut abang ipar aku yang ade keje sikit, dia sampai dalam kol 8 malam. Pastu datang jap jenguk aku dalam kol 10 malam. Siap bawak air dan minyak selusuh. Suh aku minum. Siap sapu minyak selusuh tu kat perut, ubun-ubun and belakang badan. Hihi..Mak mertua aku cakap doa banyak-banyak mudah-mudahan bersalin malam ni, bole mak tengok cucu sebelum balik kampung esok. Aku aminkan aje..


Part 1 - Pre-bersalin: Admitted 3 hari

Alhamdulillah.. syukur kehadrat Ilahi, aku dah selamat melahirkan putera ketiga pada 09/09/2013. Entry kali ni aku nak share citer sebelum kelahiran anak ketiga ni. Kiranye kita citer pre- bersalin la ye!

Ok seperti biasa, aku ade appointment jumpa doc. Kali pada 6 September. Appointment untuk cek perut, scan dan review jadual amik darah sebab diabetes aku ni. Ok memula procedure nye kena cek air kencing dan tekanan darah. Lepas dah siap tu p scan baby pule. Masa scan ni doc buat full detail scan. Sbb usia kandungan pon dah 38 weeks + kan. Hasilnye doc bahagian scan tu cakap baby estimated weight kurang dari 2.5kg, sepatutnye dah 38 weeks ni at least estimated nye 2.3kg. Baby aku estimatednye 2.1kg, katanye cam baby tak develop pule, uri ok, kepala baby pon dah masuk ke laluannye, but cek air ketuban didapati air ketuban kurang. Sepatutnye normal kena ade 8 litre but air ketuban aku hanya ade 6.6 litre, dan lagi satu sebab aku ade diabetes. So doc scan cakap aku kena bersalin awal tapi tak tau la, it depend doc yang cek perut pulak. Ok la kira not sure la kan.

Lepas scan, chek dengan doc diabetes pulak. Since aku ni memang menjaga diet aku, makanye doc cakap tak perlu la makan ubat or cucuk insulin, Cuma continue dengan diet control. Bacaan pon cantik je. Antara 4 hingga 5.8 mmol. Ok la lega kepala bila doc cakap xyah cucuk insulin. Iye lo takut jugak aku kan!

Then jumpa doc chek perut pule. Aku ingat lagi nama doc tu ialah Dr. Zizi. Dia review all the details dalam fail aku, result scan dan diabetes. Hasilnye doc cakap kalu ikut carta development baby, nampak baby puan tak develop sangat sepatutnya estimated di usia kandungan sekarang (38 weeks) kena at least 2.3kg tapi baby puan hanya 2.1kg dan air ketuban puan pun kurang ni patutnya kena 8 litre. 

Ok, aku dah start nebes la masa tu, mula la pikir yang bukan-bukan kan! Hadoi..runsing. Pastu Dr. Zizi cakap sebentar ye puan, saya nak kena discuss dengan doctor pakar tentang kes puan ni. After 10 min, Dr Zizi said “ Ok puan, nampaknye kita mmg terpaksa tahan puan di wad untuk kita pantau perkembangan baby, pantau pergerakan dan heart beat baby. Dan kita akan induce puan pada hari Isnin jugak untuk paksa bersalin. Sebb kita takut apa2 jadi kat baby, takut baby boleh meninggal dalam kandungan since air ketuban kurang dan puan pun ade diabetes. So apa yang kita akan buat nnt kita akan induce puan, maksimum 4 kali induce, kalu tak bukak jalan jugak kita akan terus dengan ceaser. Tapi kita doa-doa la puan dah ade tanda bersalin sebelum hari Isnin.

Masa doc beritahu pasal ni, En Jijan pon ade. Dia pon risau jugak la.(dia xcakp ape2 Cuma raut wajah tu menggambarkan kebimbangan) Masa tu aku dh rasa cam tak tentu arah. Satu point pikir pasal baby, at the same time pikir pasal keje. Sebb nye ari senin aku kena conduct satu training, 2 hari pulak tu. Dengan hand over sume xbuat lagi! Lepas tu plak, projek ni kira dah nak final la lepas conduct this training. Hadoi..runsing!


Pastu aku cakap, doc, tak bole ke saya balik opis jap, saya selesaikan urusan kat opis sat then petang kang saya admitted. Dr Zizi said “Puan, saya nasihatkan puan admit je, sbb sekarang ni yang penting ialah keadaan puan dan baby. Puan telefon office tu bole kan..kita tak mahu apa-apa jadi, lagipun kalu puan admit lambat, nnt lambat la kita nak pantau dan sekarang ni ramai patient, nnt saya takut puan takde katil je. Ok puan, jangan fikir pasal keje ye”

Camno ek? Ko takmo pikir tapi memang terpikir jugak! memang perasaan tu tak tentu arah, kalut, rasa nak balik opis, rasa risau kat baby takut apa2 jadi, risau pasal nk induce, nk kena bersalin awal, takut plak kang kena ceser ke, risau pasal training, risau pasal sume arrangement utk training..hadoi mmg tak tentu arah betol. Sampai kan En Jijan cakap takyah pikir pasal training tu, aku plak yang jadi marah.. 

Pastu aku tarik nafas panjang-panjang..Cuba fikir secara positif because aku takmo sampai menjejas kan kandungan bila pikir pasal keje je. Nanti baby merajuk plak cakap mama dia ni lebih pentingkan kijo dari dia kan.. Bila dah dapat ketenangan tu (walaupon sebenarnye tak tenang sangat pon) Aku pon pasrah la nak kena admit ari tu jugak. Dah la masa tu bawak si Rayyan sekali sebb dia nak tengok baby scan. Jadinye En Jijan balik umah uruskan anak-anak (amik Aqim sekolah & hantar Rayyan p umah pengasuh) semayang Jumaat dulu, p opis aku back up document, then baru p sepital hantar barang-barang aku. Makanye pada hari Jumaat 6/9/13 aku pon admitted la di wad ante natal PPUM.

Sunday, September 8, 2013

Hari Raya Open House Upin & Ipin 2013

31hb Ogos aritu kami p Raya Open House Upin & Ipin. Aqim kan ahli Kelab Upin & Ipin, so kami dapat invitation via sms. Open house kali ni diadakan tempat yang sama tahun lepas, kat Space U8 Mall, Shah Alam. Ramai jugak la jemputannye. Sebelum attend, kami kena confirm attendance, kena call and bagitau bape orang nak hadir. Masa sampai je, kena tunjuk kad ahli dan nombor confirmation. Pastu dapat la goody bag dan setiap yang hadir kena pakai sticker Upin & Ipin, dapat masa kat kaunter. Ni ekslusif untuk ahli-ahli je kot, kalu tak jadi ahli nak attend kena daftar jadi ahli kat kaunter yang dibuka.

Di setiap meja makan tu disediakan susu segar dalam botol dan juga air mineral. Food sume secara buffet. Macam-macam ada. Tapi since aku ni diet diabetic, makan pon kena la pilih-pilih dan berpada-pada. Menu yang aku perasan ada ialah: Kambing golek, Ice cream, Lemang, Rendang, Soto, Meehon Sup, Kebab, Buah-buahan, Kuih muih, Nasi impit, Nasi tomato, Air teh O ais limau. Tu yang aku nampak la..Tak tau la ade lagi yang lain ke tak.

Masa dah duduk kat meja, Puan Ainon yang melakonkan watak Opah tu baru smapai. Puan Ainon ni aku rasa big bos Les Copaque kot. Pastu aku pon tegur la..Eh ni Opah kan? Aah..ini lah Opah..Hahaha..suara sebijik Opah  (sah-sah la memang suara dia guna utk watak Opah kennn!) pastu aku pon salam la ucap selamat hari raya, then aku cakap dengan Aqim & Rayyan ha salam cepat, ni lah Opah Upin & Ipin. Aqim nk la jugak salam, si Rayyan cam blur2 je..nak amik gambo dengan Opah pon takmo. Last2 Aqim je yang amik gambonye..haha..


Sat lagi tengah-tengah makan, moskot Kak Ros dan Opah plak datang. Apo lg orang pon ramai la nak bergambo dengan moskot Kak Ros dan Opah. Lepas itu moskot kak Ros dgn Opah naik ats pentas, ade games untuk budak-budak, lepas moskot kak Ros dengan Opah, muncul plak moskot Mail dengan Ehsan..Muka Mail yang real sangat la sempoi. Ehsan yang betul tu sebijik cam Ehsan yang kartun..hihi.. Ade games jugak, Aqim beria-ia nk participate, tapi game tu nk 2 orang. Si Rayyan tak mau nye dia naik atas pentas..haha..Kesian Aqim, ad eke dia paksa papa dia naik pentas..


Pastu ade sesi sign autograph dengan pelakon-pelakon Upin & Ipin. Ade Kak Ros, Mei Mei, Fizi, Mail, Ijat, Ehsan. Aku paling suka tengok Mei Mei..comel sangat! Sebelum sign, aku cakap la dengan Aqim & Rayyan, ni la Mei Mei.. pastu Mei Mei senyum sambil cakap “Saya suka..saya suka” Tersengih2 Aqim & Rayyan bila si Mei Mei tu cakap camtu..hihi..Pastu time Kak Ros plak, aku cakap la ha ni la Kak Ros. Kak Ros cakap “Takut tak dengan Kak Ros? Kak Ros garang tau..” hihi..kelakar je. Time Fizi plak, mmg tak familiar muka dia kan.. Pastu dia cakap la “Ha, saya kawan Ehsan” Aku cakap dengan Aqim & Rayyan, ni Fizi kot” haha..betol pon.


Kami sampai kol 11 pagi, lepas tu dalam kol 1 tu, En Jijan cakap dah tak larat dah. Aku pon same dah tak larat. Sebab sebelum p open house p Tesco Shah Alam jap. Asyik berjalan-jalan je ponat sudah..Tapi Aqim & Rayyan nak jumpa moskot Upin & Ipin tapi lambat benonye depa ni nak kuar. Jumpa the real suara Upin & Ipin je, tu pon xsempat nk bergambo.  Masa nak balik tu kuar moskot Jarjit dengan Fizi. Kalu nak tunggu moskot Upin & Ipin alamat lambat lagi lo jawabnye. Open housenye abis kol 5 ptg, siap ade cabutan bertuah jugak. Huh, tak larat nak tunggu sampai petang lo..



Alhamdulillah..budak-budak happy la dapat jumpa moskot-moskot tu walupon tak jumpa moskot Upin & Ipin kan.. Mama & papa nye pon gumbira tengok anak gumbira walaaupon rasa ponat nak terjongkang dah…hahaha..Tahun depan jangan lupa jemput kami lagi yek! Hihihi….


 Mei Mei, Kak Rose & Fizi sign autograph


 Rayyan the King :)



Bergambo bersama!


 Goody bag



Bersama Opah Upin & Ipin


The real Mail (baju biru) and the real Ijat (baju kelabu) dan moskot Mail & Ehsan

Thursday, August 29, 2013

Daftar di PPUM & Diabetes

This week aku dh 37 weeks, makanye last two weeks dah p daftar untuk bersalin di PPUM (Pusat Perubatan Universiti Malaya). Nervous jugak dah dekat2 nak bersalin nie! Kira agak lambat jugak la daftar kat sini. Masa Rayyan dulu pregnant 7 bulan aku dh daftar and start check up kat PPUM. Kalau nak bersalin kat PPUM ni kena daftar dulu. Bayaran deposit untuk bersalin kat PPUM ni adalah RM500.00. Lepas daftar terus dapat appoitment untuk jumpa doktor. 1st time check up. En Jijan adalah peneman yang setia ye..sampai nk tertido2 temankan wifenye!

Memandangkan aku ade diabetes, maka pemantauan terus disambung kat PPUM. Kat PPUM lebih detail. Lepas jumpa doktor, aku kena jumpa pakar pemakanan diabetic. Dia terangkan makanan-makanan yang perlu diambil, dibanyakkan pengambilannya dan jugak makanan-makanan yang perlu dielakkan dengan lebih details lagi. Lepas tu untuk pemantauan kadar glukos dalam darah, aku kena check 4 kali dalam tempoh 2 minggu. Siap ade jadual lagi uols.

Hurmm... since dah banyak kali kena amik darah, makanya ku beli kan saja mesin chek glukos tu. Sonang citer. Kang nak chek memalam senang, tak yah p klinik. Sekali cucuk dah bape kan. Ade baiknye beli terus. Lagi pon mesin tu bukan mahal beno. Aku ingat memula dalam beratus2. Rope-ropenye idok. Aku amik paling murah, RM65 sajo. Beli kat farmasi luar.Nama brandnye Accu Check. Dalam pek tu ade test strip ade 10 pcs, jarum kecik tu pon ade 10 pcs, meternye dan pencucuknye. Maksudnye kita cuma perlu beli test strip and jarum je la kalu dah abis guna. Sonang je nak guna. Staf farmasi tu sangat membantu. Terangkan dari A-Z cara penggunaannya.





Aku pon kira dh lali lo kena amik darah jo. En Jijan cakap dia tak sanggup kalu aku suh cucuk jarum tu, tak sampai hati katanye! Hahaha..Si Rayyan jadi tukang ingat. Asyik tnye mama dh cek darah ke? Kelakar kekadang tengokkan. Kalu aku buat2 nak amik darah En Jijan, Si Rayyan kemain marah lagi. Dia cakap papa xde baby, org yang ade baby dlam perut je bole amik darah!” hahaha...

Bab makan kena jaga betol2..takut uols! Dah la masa penerangan tu, nurse cakap kalu kadar gula sangat tinggi kena cucuk insulin. Huhuhu..takmo..takmo! Kalu teringin minum air manis pon beringat2, minum cikit takpon ½ gelas je kalu xpuas minum. Pastu minum air suam banyak2. Nasi pon xbole lebih2, sayur kena banyak. Say no to air kotak, soya bean pon kena minum yg xdo gula. Saya nak bebas diabetis. Hopefuly lepas bersalin xdo diabetis!






Thursday, August 1, 2013

Ujian BSP

Last week aku dapat penggilan dari Klinik Ibu Mengandung Taman Medan. Nebes jugak bila dapat panggilan tu.

Nurse: Hello ni Nur Azrine?
Aku: Iye saya
Nurse: Azrine, aritu awak ade buat test minum air gula kan?
Aku: Aah ade. Nape ye?
Nurse: Ha..kandungan gula tinggi la. Sebelum minum 5.5 lepas minum tu 9.9..
Aku: Ha? Adoi ai, betul ke ni nurse? Nama penuh saya Nur Azrine Abdul Razak (dengan harapan result tu salah..)
Nurse: Ha ye la nama awak la nie. Tak pe awak jangan risau. Normal orang pregnant ade diabetes. Biasa nye lepas pregnant dah xde dah. Sebab kita dah kesan awal, so kita bole pantau. macam nie, nanti awak kena buat BSP test.
Aku: BSP test tu ape plak nurse?
Nurse: BSP test tu kita nak tengok kandungan gula dalam darah awak. Tapi kali ni tak yah minum air gula. Kalau awak puasa, awak kena amik darah 3 kali. Lepas sahur tu, 7.30 pagi dah ade kat klinik, pukul 8 pg amik darah sekali, then 2 jam sebelum buka puasa dan dua jam lepas buka puasa amik darah lagi. lebih kurang pukul 5.30 ptg dan 10.00 mlam camtu.
Aku: Lor ye ke..kalu tak pose plak camne?
Nurse: Kalau tak pose 4 kali kena amik darah. 2 jam sebelum sarapan..malam tu bole makan sampai pukul 10 malam je. Lepas tu 2 jam lepas sarapan. Then 2 jam lepas makan tengahari, 2 jam lepas makan malam. Tapi setakat ni awak larat pose x? Kalu larat buat 3 kali je
Aku: Aah..alhamdulillah larat pose. Kalu 3 kali tu saya kena buat kat klinik swasta ke?
Nurse: Yang pagi tu buat kat sini. Yang petang n malam buat kat klinik swasta. make sure doktor tu record ye.
Aku: Ok nurse. TQ

Lepas tu aku dh mula dok merisau bagai. huhu..mengandung Aqim n Rayyan alhamdulillah xde la plak diabetis bagai..Ni siap nak buat BSP bagai..

Mak aku ckap arwah ayah aku bukan la kencing manis yang teruk. Tapi kalu dah makan ubat tu consider teruk la kn? Hurmm..takpe la buat sajo BSP itu. So aku buat BSP test petang and malam kat klinik Mediviron sekali cucuk rm10 uols! Resultnye ialah petang 5.0 dan malam pas buka 7.9. Doc Mediviron cakap ok lagi tak teruk. Aku pon gumbira la sikit. 

Esok paginya pula buat BSP kat Klinik Taman Medan, ni yang pagi2 tu la. Bacaannye ialah 5.3. Pastu buat check up macam biasa. Cuma kali ni kena jumpa doc untuk review BSP test tu. Memula kena chek dengan nurse dulu. Nurse cakap kepala baby dah ke bawah. So kedudukannye dah jadi ceph. Then berat badan turun lagi..hadooo..last two week 53.4kg skrg dh jadi 53kg sajo..Pastu check heart beat baby, sume ok. Cuma nurse tu ckp berat bdan aku ni tak cantik lo. Berat sebelum preggy ialh 48kg, ni dh 8 bulan berat cuma 53kg sajo.  

Lepas tu review result BSP.Nurse cakap kalu pose resultnye tak bole lebih dari 6 lepas makan, dan sebelum makan tak boleh lebih 4. aku punye lepas sahur 5.3, ptg 5.0 dan lepas buka ialah 7.9. Katanye tak cantik. Huhu.. tp doc Mediviron ckp ok je sbb tak lebih 8..entohlah..Then nurse terangkan lo tanda2 diabetic ni kan. Pastu katanya kalu ibu diabetic ni xbole bersalin lebih dari due date. Kalu sampai due date je, tak bersalin depa akan paksa bersalin. Takut baby beso and takut ade komplikasi. Cuak nye aku dengo!

Lepas check dgn nurse, kena check dengan doktor plak. Docnye sangat baik ye. Seperti nurse juga dia terangkan simptom2, komplikasi2 dan camno nak kawal pemakanan tapi doc lagi details la. Then doc scan perut. Doc cakap saiz baby ok, xbesso, air ketuban dan uri pon ok, cumanya kena kawal gula dalam darah ni la. Dia ckp lps bersalin 2 minggu kena minum air gula untuk tengok sama ada ade lagi tak diabetic lepas bersalin. Sebab aku kan ade family history. 

Then doc suh buat lagi ujian BSP, makanya kena buat lagi lo. Tapi kali ni kena buat kat Bagan Serai lo sbb dah balik kampung masa tu. Buat ujian BSP n jumpa doc jugak. Hadooo..letih ku dengar. Kalu result ok baru buat 2 minggu sekali, kalu x seminggu sekali kena buat..kuang..kuang...Doc cakap sila kurangkan mkn makanan berkarbohidrat, roti pon makan yang whole meal punye. Sayur kena makan banyak. Buah pon tak bole lebih2. Kalu buah tu beso kena makan separuh. Contohnye kalu buah oren tu beso, kena makan separuh je. Biskut raya pon tak bole makan banyak. Doc cakap 2 keping cukup, tak makan langsung pon xpe..huhu..bagaimanakah di hari raya tak makan biskut raya?

Maksudnye hari raya kali ini kena kawal pemakanan. Itu penting ye untuk kebaikan dan kesihatan ibu n baby. Sila la mengawal pemakanan awak Azrine oi! Takut nanti awak jugak yang merana, paling worst kena cucuk insulin! 


Monday, July 22, 2013

Budak maut ditinggal 5 jam dalam kereta

Korang ada baca tak tentang budak tiga tahun meninggal dalam kereta tu. Berita itu sangat sedih, sebagai orang yang dah jadi ibu ni, of course aku rasa terkesan dengan berita itu. Lagi pula emaknya tak sedar, rupa-rupanya anak dia ada kat seat belakang tertido. Yang emaknya pula masa tu dah lambat pegi meeting, so dia pon tak check seat belakang keta tu. 

Nak salahkan emak pon tak bole jugak, kalau emaknya perasan takkan la dia nak tinggalkan anak dia dalam keta kepanasan. Of course emaknya trauma dan rasa kesal sangat. As a mother, aku harap emaknya tabah dengan dugaan ini. Jangan keep salahkan diri sendiri. Mohon kekuatan dan ketabahan dari Allah SWT banyak-banyak.

Di bawah di aku sharekan beritanya, untuk arwah adik Iris - Al-Fatihah

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Budakmautditinggal5jamdalamkereta/Article/

Budak maut ditinggal 5 jam dalam kereta

Ibu terlupa anak tertidur di kerusi belakang

Kuala Lumpur: Seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun yang ditinggalkan ibunya lebih lima jam di dalam kereta, maut dalam kejadian di sebuah sekolah menengah di USJ4, petang kelmarin.

Ibu kanak-kanak itu, Nor Zatusy Hazwa Abdul Rahim, 32, dikatakan terlupa anaknya itu di dalam kereta ketika tergesa-gesa menghadiri mesyuarat di sekolah berkenaan jam 11 pagi.
Mangsa, Nawal Iris Samsudin, ditemui dalam keadaan kebiruan dalam kereta ibunya sekitar jam 5.30 petang dipercayai kepanasan dan lemas.

Ibunya segera membawa anak bongsu daripada dua beradik itu ke klinik berhampiran tetapi disahkan meninggal dunia.

Sebelum ke sekolah, Nor Zatusy Hazwa dikatakan menghantar adiknya di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang sebelum bergegas ke sekolahnya untuk menghadiri mesyuarat itu kerana terlewat setengah jam.

Tak sedar anak tidur 

Beliau tidak menyedari anaknya tidur di tempat duduk belakang keretanya.

Apabila kembali ke keretanya lima jam kemudian, Nor Zatusy Hazwa terkejut mendapati anaknya terbaring di tempat duduk belakang dalam keadaan kebiruan dan kaku.
Seorang kakitangan sekolah berkata kereta ibu mangsa ditutup rapat selain diletakkan di kawasan parkir tidak berbumbung dan cuaca panas terik.

“Selepas mesyuarat ibu mangsa dikatakan menghadiri kelas untuk mengajar dan terlupa anak yang ditinggalkan dalam keretanya.

“Mayat mangsa ditemui basah kuyup dan kebiruan,” katanya ketika ditemui BH.

Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Yahaya Ramli, berkata mangsa dipercayai mati lemas akibat terperangkap dalam kenderaan jenis PERODUA Myvi ibunya.

“Siasatan mendapati, ibu mangsa, didapati tanpa sedar meninggalkan anaknya yang sedang tidur di dalam kereta.

Mayat mangsa dibawa ke Hospital Serdang untuk bedah siasat.

“Kes ini pada awalnya diklasifikasikan sebagai mati mengejut. Bagaimanapun, siasatan lanjut mendapati terdapat unsur kecuaian dan dikelasifikasikan mengikut Seksyen 33 Akta Kanak-Kanak 2001,” katanya.

Sementara itu, jenazah kanak-kanak itu selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam USJ 22 selepas solat Jumaat dengan dihadiri dihadiri kita-kira 30 ahli keluarga dan sahabat ibu bapanya.

Bapa saudara mangsa yang enggan dikenali berkata keluarga mereka reda dengan kejadian itu namun enggan mengulas lanjut.

Perkembangan adik baby 31 weeks

Syukur Alhamdulillah adik baby sudah masuk 31 weeks. Lebih kurang 7 bulan ++ gitu. Aku punye berat badan on off je. Naik turun. Takde la naik banyak sangat. Last 2 weeks check up naik sikit je jadi 53.4kg. This week check up turun jadi 53.1kg plak. Pastu arini (Jumaat -19.7.13) appointment minum air gula lagi. Kata nurse sebab aku ade family history kencing manis makanya minum air gula 2 kali uols. Aritu dah sekali. Result ok. Yang kali kedua ni tunggu resultnye check up akan dtg plak.

Alhamdulillah pose ok. Bole pose, tahan je xde masalah. Tapi En Jijan cakap, tak larat tak yah pose. Baik boss! Ye aku pon tak nak sampai memudaratkan adik baby. Maybe sbb pose kot berat badan turun. Nurse ckp buka pose kena makan banyak, air tu kurangkan..Lor..tapi kalu buka aku memang minum air banyak. Makan ala kadar je..hihi..

Perut dah mula rasa tak bape selesa sebab adik baby sangat aktif! Kadang-kadang dia suka buat surprise kicking..alih-alih je terkejut hokey! Ke hang buat aksi akrobat adik baby! Hihi..Masa check up aritu nurse ckp kepala baby kat atas lagi, so ada masa lagi untuk dia berpusing supaya kepala kat bawah. Take time baby
Pinggang memang rasa sengal je lor. Naik turun tangga uols! 


Aqim n Rayyan suka berbual dengan adik baby sambil pegang perut mama. Selalunye dialog Aqim & Rayyan ialah ”Adik, ini abang Aqim” ”Adik, ini abang Rayyan”..hihi..Selalu juga adik baby react bila Aqim & Rayyan berbual-bual dengan dia. Rasa macam bergelombang je perut. Masya Allah! Hebat kuasa Tuhan yang Esa!

Masa 30 June aritu, kebetulan aku balik Muo. So aku p scan adik baby, sebab nak tunggu scan klinik gomen nie lambat. Masa tu 28 weeks, kira bole dikatakan detail scan la. Kadang-kadang ada orang salah faham, kalau scan je cakap nak tahu jantina baby. Sebenarnya itu hanya sebahagian saja. Pada aku, scan ni untuk kita lihat perkembangan baby. Estimated berapa lenght dia, berapa ukur lilit kepala baby. Kiranya scan ni juga boleh mengesan if something tak kena ke macam air ketuban tak cukup ke, uri kat atas ke kat bawah, baby terlalu besar ke. So at least mommy boleh bersedia if dia kena bersalin secara pembedahan. Then kalau nak tengok jantina baby tu bole la jugak. Tapi biasanya aku tak letakkan priority untuk tahu jantina baby. Doktor tu sendri yang bagitahu!

So aku scan kat Ng Specialist Maternity Centre Sdn Bhd. No. 49, Jln Daud. Kat sini la adik aku Uda buat check up dan bersalin. Aqim & Rayyan so excited ye. Bila doc scan, doc tunjukkan kaki, tangan, kepala baby dan amik estimated lenght baby. Alhamdulillah sume ok. En Jijan pon cakap dia nampak adik baby bergerak-gerak masa scan tu. Yang bestnya scan kat sini, dia letak monitor komputer kat atas tempat ibu-ibu baring utk scan tu. Maksudnya aku boleh tengok masa baring tu time doc scan..then siap 3D lagi. Kalau tak kan tertoleh-toleh kat tepi kan! So dapat la tengok muka adik baby versi 3D. Ya Allah! Aku memang kagum dengan ciptaan hebat Allah SWT ini. Ajaib rasanya! Sebelum nie, Aqim & Rayyan mano aku buat scan canggih camni..Jadi menjakun la sikit! Haha..

Then lepas check sume tu, doc tu dengan spontan cakap ha ini nampak ”burung” dia.Haha..Doc tu doc chinese..kalakar pulak bila dia ckp burung. Thats mean kami akan terima sorang lagi hero dalam family. Syukur alhamdulillah..Rezeki aku lebih kepada anak lelaki! Memang la kalau kita dah ada dua orang anak lelaki sebelum, teringin la jugak nak baby girl, tapi Allah SWT lebih tahu apa yang terbaik untuk hambaNya. Alhamdullillah..syukur dengan kurniaannya! Semoga adik baby dilahirkan sihat, selamat dan sempurna. Doakan untuk kami berdua ya! 





Friday, July 19, 2013

Pembantu rumah..kisahnye!

Sejak artikel aku kuar kat TMI tentang Wanita, Kerjaya dan Rumahtangga. (entry ni ) Aku telah dihubungi oleh pihak Astro Awani. Memula sekali untuk Debat Awani dan yang kedua pulak Analisis Awani untuk hadir sebagai panel. Isu nya ialah tentang Pembantu Rumah. Tapi dua-dua aku tolak ye! Salah satu sebab adalah faktor masa..last minute sgt! Huhu..

Untuk debat tu tajuknya lebih Malaysia tanpa pembantu rumah. Aku diletakkan sebagai pihak yang penyokong. Satu lagi Analisis Awani plak Bagaimana untuk mengelakan kebergantungan terhadap pembantu rumah. Secara jujurnya kalau mampu, aku pon nak ada pembantu rumah tapi yang bukan 24jam ade kat umah aku la. Yang datang 3 atau 4 kali seminggu untuk tolong bersih-bersihkan rumah dan kemas apa-apa yang patut or pembantu rumah yang datang umah pagi balik petang..hahaha boleh gitu? Sebab aku rasa rimas kot atau tak selesa kalau ade orang lain dalam umah selain famili aku..

Kenapa perlukan pembantu rumah? Hurmm..walaupun En Jijan adalah suami yang ringan tulang, rajin la buat keje-keje umah, anak-anak pun kami latih supaya rajin buat keje umah tapi kalau ade pembantu rumah, kita boleh spend lebih quality time dengan family. Iye la sekarang ni kan dua-dua husband and wife keje. Balik dari keje dah penat, lepas tu nak buat keje umah, masak. Walaupon masak tu kadang-kadang je pon tapi kalu ade pembantu rumah, diorang boleh tolong-tolong ape yg patut, so xde la husband n wife tu terlampau ponat sangat. Keje opis ni bila memerlukan penumpuan, kita cepat penat. Penat otak berfikir bawak ke penat badan kita jugak!

Kalau ada pembantu rumah, balik-balik keje je rumah dah siap kemas, baju dah siap basuh dan lipat. Kira balik tu otak dah lega la, bole la layan anak-anak lebih masa sikit dan bole la berehat lebih sikit..haha..


Sekarang pun, sedar tak sedar kalau kita hantar anak ke rumah pengasuh atau taska pun sebenarnya kita dah ada pembantu secara tidak langsung. Dengan adanya pengasuh yang menjaga anak-anak, maka wanita terutamanya boleh keluar bekerja. Yang duduk dengan atau berdekatan dengan mak ayah pula meminta atau mengupah mak mengasuh anak-anak. Jadi secara jujurnya, jika berkemampuan aku juga ingin pembantu rumah yang boleh meringankan kerja-kerja atau urusan harian rumah. Gitu la citernye!


Monday, July 15, 2013

Q&A session with Norhayati Kaprawi

http://www.thestar.com.my/News/Nation/2013/07/13/women-rights.aspx

Q&A session with Norhayati Kaprawi

Q: Women's rights in Malaysia - is the situation improving?

A: It’s improving in some areas such as women’s participation in the public sphere, in education, and also in the health sector. However, there are still some areas that have not improved much such as women’s representation in decision-making bodies such as Parliament, and State Assemblies.  

About 65% of our university students are female, but why do we still have a low percentage of women in top positions? At the moment, the women Parliamentarians are only about 10% of the 222 MPs and women CEOs less than 9% of the workforce. The government should also forge ahead with its gender mainstreaming programme - in schools, in government departments, and especially in all the Islamic institutions. 

It is important that our society, officials, leaders and the religious authorities understand why gender equality is important. If a woman is unhappy and in a bad situation, it will affect her family, her community, her workplace, and the country. Therefore, people need to understand why it’s a disservice to our own family, society and nation if women are discriminated against, suppressed and oppressed.  

Q: What's your take on the conversion clause issue?

Ai: I’m really glad that the Administration of Islamic Law (Federal Territories) Amendment Bill 2013 has been withdrawn. It should have never been tabled without prior consultation with various parties. 

The Islamic authorities including the Attorney General should remember that any Islamic laws in Malaysia must also comply with the Federal Constitution, especially the issue of conversion. Non-Muslims should definitely be consulted because they will be greatly impacted by it. Islam does not promise only justice for the Muslims, but to everyone in this world, including the non-Muslims. 

On the issue of conversion of children, the Syariah authorities should be mindful of the rights of the non-Muslim parent.  There is debate over the interpretation of the word ‘parent’ as stated in the Federal Constitution - whether it means both parents or just one parent.  

I support the interpretation that says both parents, because surely the right and moral thing to do is allow both parents to consent to conversion. Even if they say it means one parent, in the case of determining the religion of the child an important question still needs to be addressed -  which parent?  

As in various cases that occur in Malaysia where a non-Muslim husband converts to Islam and the mother wishes the child remain in their original religion while the father wants the child to convert, the question is 'which parent's wishes should be acknowledged by the state'?  

The non-Muslim mother is not required by law to go to court to establish the religion of her children since their birth certificates already state their religion. As for the father, if he wishes to change the status of the existing religion of their children, he is required by law to proactively take it to court and go through the legal system. 

However, the mother's inaction should not be taken by the state to mean that she has no opinion or decision in determining the religion of the children. Legally she is not required to go to court to affirm the current religion of her children.  

An important point mentioned in our Federal Constitution is that the Syariah Court only has jurisdiction over Muslims only. When a case involves a non-Muslim, it should be heard in civil court. So on the issue of conversion of children involving a Muslim parent and a non-Muslim parent, the case should be heard in civil court.

But in principle, I am of the opinion that there should be no conversion of minors if either parent does not consent to it. Apart from the issue of conversion, the Islamic laws should also not discriminate against women. Any laws that discriminates against and disadvantages women should be repealed or amended.  

Q: Recently Datuk Bung Mokhtar urged Air Asia X CEO Azran Osman Rani to get out of the country for his reaction to a controversial newspaper headline ... what's your view on that?

A: Who is Bung Mokhtar to ask a Malaysian citizen to emigrate? He doesn’t own Malaysia. Just because a Malaysian citizen criticizes the government doesn’t mean s/he is anti-Malaysia. The media is also open to public scrutiny and criticisms. If it doesn't like the criticism that has been made against it, then it should explain or defend its position in a civil and intellectual manner, which is how good journalism should be.

Q: Why do you think marital rape cases have been on the rise in many countries including Malaysia? 

A: Marital rape happens when a man or a husband does not respect his wife as he thinks that he is entitled to do whatever he wants.  This is why gender advocacy is very important. 

Every man needs to understand and remember that his wife is his partner – an equal partner.  A wife is not a slave or an object that he can just boss around and expect to fulfill his whims and fancies. 

Husband and wife should be kind to each other and be sensitive to each other’s feelings, desires, likes and dislikes. In Islam, the prophet Muhammad has shown a great example. The prophet has always been gentle to his wives and treated them with full respect.

As for Malaysian law, we have the Domestic Violence Act that is applicable to all Malaysians - Muslims and non-Muslims. If a husband forces his wife to have sex with him, then he can be charged and prosecuted to the full extent of the law.

Thursday, July 11, 2013

Berdating bersama En Jijan :)

Hari Isnin aku amik leave sebab dah ponat p sukan sekolah Aqim. Aqim plak cuti aritu, sekolah tutup sempena cuti peristiwa –sukan. Makanya aku hantar Aqim dan Rayyan seperti biasa ke rumah pengasuh.

Aku plak dengan En Jijan nak p berdating.hihi..kami p MidValley tengok wayang. Peeweet! Lama sudah tak tengok wayang berdua sajo. Aritu tengok Bola Kampung the Movie dengan Aqim n Rayyan..

Kami tengok movie citer The Lone Ranger. Movie start kol 11.30 pagi. Kami beli tiket masa tu kol 10.30 pagi. So ade masa 1 jam, kami ronda2 Metrojaya dulu tengok baju raya budak-budak..

Dalam kol 11.10 pagi kami p beratur beli food nak makan masa tengok wayang...hahha..nak jugak makan pop corn.

Citer The Lone Ranger ni pada aku best la. Tau je la kalau Johnny Depp berlakon. Watak dia yang selamber kelakar tu kan. Kitaorang asyik ketawa je tengok movie nie. Yang En Jijan plak dah sejuk..tu la takmo bawak sweater. Aku x pakai sweater tapi still bole tahan sejuk lagi.

Meh sini share sikit sinopsisnye:

"The Lone Ranger," a thrilling adventure infused with action and humor, in which the famed masked hero is brought to life through new eyes. Native American spirit warrior Tonto (Johnny Depp) recounts the untold tales that transformed John Reid (Armie Hammer), a man of the law, into a legend of justice--taking the audience on a runaway train of epic surprises and humorous friction as the two unlikely heroes must learn to work together and fight against greed and corruption.




pic credit to iTunes

Pas tengok movie, solat Zohor n ronda jap kat Jusco. Ronda bahagian pakaian kanak-kanak. Aku nk compare harga pakaian kanak-kanak kat Metrojaya dengan Jusco. Ternyatanya harga di Jusco lagi mencekik dari kat Metrojaya..Selama ni aku ingat kat Metrojaya mahal tapi sangkaan meleset di bahagian pakaian kanak-kanak..huhu...

Baju budak-budak sekarang ni harganye lagi menggila dari baju orang dewasa. Iye la kut ye pon ada brand tapi kalau sampai RM100++ tu ape ke cer nye? Baju kemeja je pon. 

Ok takpe, dah belek-belek yang berkenan, nanti bawak 2 hero tu p shopping baju raya. Kang beli tak bawak diaorang xmuat ke hape, mau malas nye aku nak tukar-tukar kan. Biar bawak 2 orang tu walaupon meribut, tapi sekali jalan je..haha..Budak-budak tu makin melasak uols! Pitam mak paknye!

Lepas ronda Jusco, En Jijan ajak p MPH pulak tengok novel-novel kat sana. Iye novel terbitan company kami pon ade jugak! Walaupon baru satu kan.hihi.. Aku tengok novel-novel sekarang tajuk ntah ape-ape la. Ade satu tu "Suamiku Mr Sotong", satu lagi "Cinta Sambal Belacan"..hahaha..boleh gitu? Cover novel sekarang dasyat ooo...cantik-cantik dan berevolusi la gamaknye. En Jijan ajak tengok tu bukan suka-suka je, dia nk tengok-tengok cover buku. In Sha Allah kami nak terbitkan novel lagi dalam tahun ni jugak. Semoga Allah SWT mempermudahkan urusan kami. Aminn...

Ok, pas jalan-jalan kat MPH, kami lunch kat Burger King. Bini dia ni mengidam nak makan Mushrom Burger kat sini..hihi..So En Jijan ikotkan sajo..Pas makan terus pulang :)






Monday, July 8, 2013

Hari Sukan sekolah Aqim : PASTI

Hari Ahad 7hb Julai telah berlangsung Hari Sukan Tahunan PASTI. Aqim bersekolah kat Pasti An Nur Hidayah kat Pantai Dalam. Hari Sukan Tahunan ni, menghimpunkan 24 sekolah Pasti Wilayah Persekutuan. Sukan ni buat kat Padang Bola Kg Batu Muda.

Malam sebelum sukan tu Aqim asyik dok tanya je, pukul berapa dia nak kena bangun. Letih menjawab soklan yang same je kat si Aqim nie. Berdebar ke ape nak bersukan.hahha.. Cikgu suruh berkumpul kat sekolah paling lewat pukul 7.15 pagi sebab diaorang akan pergi sama-sama naik bas sekolah. Mak bapak follow dari belakang. 

Pukul 6 pagi Aqim dah kejut kitaorang, sibuk la suruh cepat takut dia tertinggal bas la. Membebel je si Aqim tunggu kami bersiap. Bukan nye lambat pon tapi risaunye kemain sebab takut tertinggal bas tu la. Kemain patuh dengan arahan cikgu..huhu..

Pukul 7 pagi kami gerak ke sekolah Aqim. Masa sampai tu ade la dalam 3 orang kawan dia. So Aqim pon sibuk la memperkenalkan adiknye si Rayyan pada kawan-kawan. Kelakar je. Aqim cakap ni adik saya Rayyan..hihi.. Pukul 7.15 baru cikgu sampai dan pukul 7.30 bas sampai, pukul 7.45 baru diorang gerak. Sebelum bas jalan sume budak-budak baca doa naik kenderaan ramai-ramai. Kami follow belakang je.

Sampai kat padang bola tu orang dah ramai. Maklum la 24 Pasti di seluruh Wilayah Persekutuan berkumpul. Mau tak ramai kan! Masing-masing punye sekolah siap ade pakaian beraneka sebab ade perarakan. Sape pakaian paling kreatif akan menang dalam perarakan tu. Sekolah Aqim biasa-biasa je, pakai baju sukan pastu depan ade moskot tupai..hihi.. Sekolah lain kemain bagai, ade yang pakai topeng superhero, pakai topi hidupan laut, ade konsep fantasi, konsep berhati-hati di jalan raya pon ade..pakai helmet sumenye..hihi..



Ni adik saya Rayyan!


Beratur nak naik bas

Cuaca ok aritu, tapi dah pukul 10 pagi tu matarhari dah mula menerik. huh, bersukan di kala matahari terpacak ni adalah amat mencabarnye. Yang tukang bagi sorak pon mencabar jugak.. huhu..Kalau hari sukan biasanye mak ayah la excited, tapi aku rasa mak kot yang terlebih excited! hahaha..Aku xde la nak mengambil gambar bagai. Sebab ramai sangat mak bapak yang nk amik gambo sampai penyelaras kena suruh bagi laluan sebab dah masuk garisan yang ditetapkan... So aku amik gmabar pon kena la berpada-pada taknak la sampai menggangu anak-anak nk bersukan kan. Banyak kali jugak la MC dia announce suh mak bapak ni jangan halang laluan untuk acara sukan.

En Jijan dah macam berkelah je. Bawak tikar, payung buat port tepi padang sebab khemah yang disediakan untuk penjaga dah penuh.hihi..

Aqim masuk 3 acara iaitu:
1)Menyusun huruf vokal
2)Masukkan bola dalam bakul
3) Lari bergilir-gilir bawa baton

Sume acara adalah berkumpulan. Tapi ade satu acara Aqim kena gantikan kawan dia, sebab kawan dia dah ponat tak larat nak join dah. Panas sangat kot! Budak-budak pon dah tak tahan. 

Bila start je, aku excited kat tepi padang tu bagi sorakan kat anak! hahaha.. Cepat Aqim, cepat! haha..over omaknye. Nasib bek omaknye preggy 7 month, kalu dah dh melompat agaknye! Ia adalah satu semangat sebab tengok anaknye beria-ia bersukan walaupon kalah, tapi semangat tu kena tinggi. hihi..Ade sorang akak ni baru pantang 25 hari datang jugak bawak baby keciknye. Sebab dia cakap anak dia 2 orang bersukan arini. Wah semangat! Kalu aku la, sah-sah mak aku membebel kan. Iyo lah lagi pon cuaca panas kot..
 Sampai Padang Bola beratur menuju ke khemah


 Sebelum mula sukan isi perut dulu!


Kontigen sekolah Aqim: Pasti An Nur Hidayah


Kami balik pukul 12 tengahari camtu. Tak tunggu pon acara penyampaian hadiah sebab sekolah Aqim kalah. Lagi pon sume dah keletihan dan kepanasan.huhu..


 Kalau tak silap ni Pasti Al Rasyidin, tema berhati-hati di jalan raya kot..


 Dari port kami berkelah..hihi


Sebelum acara bermula, Aqim n kawan-kawan amik gambo dulu. Mama memang xbole menyelit nak snap pic Aqim masa dia mula acara sebab ramai bona orang..


Secara kesimpulannye memang seronok tengok anak-anak bersukan, seronok jugak bagi sokogan dan sorakan untuk anak-anak!




Thursday, July 4, 2013

Bedung Strap

Hurmm..sekarang ni macam-macam barang baby kat pasaran. Iye la dah 3 tahun rehat kan, pastu teruja tengok barang-barang baby. Salah satu keterujaan itu adalah bedung strap..Wah kemain strap2 bagai kan..

Masa Aqim & Rayyan dulu bedung yang digunakan adalah turun-temurun ye. Dari zaman aku baby sampai la adik aku yg last. Pastu Aqim n Rayyan pulak guna. Time baby kali ni aku nk try la pulak bedung strap ni. Aku beli satu je, sebab adik aku Uda ckap dia punya banyak. Anak dia dah 4 bulan dah tak pakai bedung2 ni.

Ade satu jenis lagi yang bedung berzip tu. Yang tu aku tak bekenan sangat sebab aku rasa cam rimas pulak..hahaha bole gitu? Yang ni harganye RM39.90.




 Ni la rope parasnye 




Ditunjukkan juga cara-cara nak memakainya..hurmmm... hebat betol kan?

Saturday, June 29, 2013

Persiapan barang untuk baby

Last week aku n En Jijan p shopping barang untuk baby. Biasanye untuk persiapan barang baby ni aku akan beli barang-barang bila dah masuk 7 bulan. Kang kalu beli lambat-lambat dah tak larat bawak perut plak. Dah aku ni jenis kalu membeli suka belek lama-lama. Huhu...7 bulan tu just nice la kalu nk bershopping barang baby, pada pendapat aku la..

Tak banyak barang pon beli. Lagipun barang-barang masa Aqim dan Rayyan baby pon masih elok. Baju pon elok lagi. Baju untuk new born baby biasanya aku beli warna putih, hijau, coklet yang boleh pakai untuk baby boy dan juga baby girl. Ade juga warna biru dan pink. Baby boy dan girl pon bole pakai. Tinggal lagi biasanye orang dah set dlm kepala kalu warna biru utk baby boy, warne pink utk baby girl, kan?


Ni sajo yang dibeli. Yang lain sume dah ade, so guna saje :)


Pastu set bersalin aku beli secara online sajo. Kali ni aku try brand Tanamera http://tanamerapostnatal.com/ Masa Aqim dan Rayyan dulu aku guna set bersalin Amway. Amway memang bagus, tapi aku ni dah terpengaruh dengan Tanamera sebab baca kat majalah Pa & Ma la. Terus tergedik-gedik nak try kan! Bile dah dapat parcel tu kan, so excited! Haha…

Harga satu set adalah RM360 siap dengan kos penghantarannya. Dalam tu ade bengkung jugak. Set bersalin Amway pon ade jugak. Dua-dua bengkung yang aku dapat dalam set bersalin Amway ntah mano aku campakkan..hadooo...nampak sangat xsuka berbengkung ye? Tapi dalam pantang aku pakai bengkung walaupon xsuka.Kang omak den membebel. Tapi bila omak den xmembebel, den xpakai pon..huhu...

Meh sini share sikit info yg dipetik dari website Tanamera:

Set Bersalin TANAMERA mengandungi 11 produk untuk penjagaan semasa mengandung supaya mudah bersalin tanpa koyakkan faraj dan semasa berpantang untuk pulih sepenuhnya dengan segera:

Ia dirumus berdasarkan rawatan tradisional orang Melayu, Cina dan Ayurveda untuk memudahkan pemulihan sepenuhnya dalaman dan luaran, seimbang fizikal dan hormonal./li>

Dibuat dari bahan-bahan 100% semulajadi, dengan penggunaan herba tropika dan pati minyak. Tidak mengandungi pewarna tiruan, pewangi, pengawet , bahan kimia toksik dan tiada ‘jamu’ yang bahaya kepada bayi.

Direka untuk penjagaan semasa mengandung untuk membantu memudahkan proses melahirkan dan penjagaan semasa dalam pantang untuk membantu ibu-ibu baru pulih sepenuhnya, agar segar dan langsing saperti sebelum hamil dalam masa yang singkat.

Mesra untuk ibu-ibu yang menyusukan bayi dan mempunyai kesan aromaterapi untuk menenangkan ibu-ibu.



Ini lah rope parasnye set bersalin Tanamera


Hurmm..nanti dah aku dah pakai bole lah aku share testimoninya ye!