Monday, May 13, 2013

Supplement dan susu


Supplement dan susu semasa pregnant.

Tiap kali pregnant aku akan ambil supplement dari AMWAY. Mak aku adalah agen Amway dan beliau jugak mengamalkan pengambilan supplement Amway ketika mengandung. Jadi anak nye pon turut sama mengikut jejak langkahnye..hihi..

Supplement yang aku ambik ialah:

  • Protein
  • Vitamin B complex
  • Vitamin C plus
  • Calsium Magnisium
  • Iron Folic




Yang doc bagi pon aku makan jugak. Doc punye Obimin jer pon. Supplement Amway ni bukan takat masa pregnant je makan, masa dalam pantang dan menyusukan pon aku amik. So memang dari anak pertama dah biasa, teruskan la sajo untuk pregnant kali ini.

Susu pula masa pregnancy kali ni aku minum Anmum Materna perisa manggo dan juga susu Natalicious. Masa Aqim n Rayyan aku minum Anmum Materna perisa coklat. Tapi aritu masa kat Carefour aku try minum perisa manggo, sedap pula rasanye.hihi.. Actually susu ni dh 4 bulan baru tekak aku bole terima susu. Kalu tidak jawabnye muntahkan sajo!

Susu Natalicious ni aku beli online. Masa tu aku tgk adik aku si Ude yang baru bersalin dok minum susu ni masa dalam pantang. Dia cakap susu ni ade juga untuk ibu mengandung. Untuk ibu mengandung kotaknye warna hijau, untuk ibu menyusukan kotaknye warne purple. Masa aku beli ade promosi RM144 untuk 2 kotak percuma sheaker. Dalam satu kotak ade 15 sachet. Susu ni pon rasa sedap. Perisa vanilla tapi warna dia hijau sebab ade ekstrak bayam n alfafa. Susu bernutrisi untuk ibu hamil diperkaya dengan rumusan terbaru daripada 12 jenis bahan semulajadi terpilih dan sumber makanan SUNNAH katanye dalam iklan.

  1. Susu kambing
  2. Delima
  3. Marin cologen
  4. Alfafa
  5. Manna
  6. Vanilla
  7. Pisang
  8. Bayam
  9. Kalsium
  10. Susu rendah lemak
  11. Kismis
  12. Stevia

Bila dapat tau pregnant je, terus dalam hati berniat dan berkobar-kobar nak menyusukan secara exclusive susu badan untuk adik baby. Rayyan dulu kalu tak silap 3 ke 6 bulan menyusu badan, xcampur susu lain. Sebab susu ibu adalah susu yang terbaik dan mempunyai antibodi yang kuat untuk melindungi baby supaya tidak selalu di serang penyakit. Insyallah..semoga Allah SWT mempermudahkan niat suci ini. Aminn...

Sekarang selera makan pon sudah pulih, masa check up, berat badan pon naik. Tapi kata nurse naik mendadak pule..huhu.. dalam masa sebulan berat naik 2.8kg..hadoo..Nurse ckp kalu tempoh kehamilan 20 minggu berat badan perlu naik 0.5kg - 1kg. Kalu dah lebih 20 minggu ok, kalu nk naik 2kg..koikoi...

Takpe next check up, harap-harap xnaik banyak. Sekarang ni, makan memang takde masalah. Memang nak makan sajo..Nurse suh kurangkan pengambilan karbohidrat tapi banyakkan protein. Baik lo nurse, saya cuba ye!

1 comment:

amir ikram said...

Siapa nak dapatkan vitamin nutrilite dan barangan amway boleh hubungi saya d 0199803251