Tuesday, February 28, 2012

Media Coverage Forum "Ada Apa Pada Nama"

Entry lepas tentang forum "Ada Apa Pada Nama" anjuran Sisters in Islam (aku berkhidmat as Programme Officer) telah mendapat media coverage dari beberapa media cetak & media electronic).

Detail tentang forum tersebut:
Tajuk: "Ada Apa Pada Nama"
Moderator: Prof. Datin Rashidah Shuib (KANITA)
Panelist: Dato' Hj Ismail Yahya (Ketua Hakim Mahkamah Syariah Terengganu)
             Dr. Juanda Jaya (Mufti Perlis)
             Nizam Bashir (Peguam bertauliah)
Tempat : Impiana Hotel KLCC
Masa: 9 pagi - 1.00 tengahari

Antara media yg cover citer nie ialah:

Metro : 
http://www.hmetro.com.my/articles/2012022603190320120226031903/Article/artikelMA

Aibkan bayi

Oleh MOHD AZAM SHAH YAACOB
mohdazam@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
KUALA LUMPUR: Mufti Perlis, Dr Juanda Jaya meminta supaya keputusan Muzakarah Fatwa Kebangsaan mengenai penamaan anak tak sah taraf (luar nikah) yang dibin atau dibintikan kepada Abdullah disemak semula kerana didakwa tidak menepati konsep Islam serta mengaibkan.

Katanya, semakan itu perlu kerana keputusan berkenaan berdasarkan perbincangan Muzakarah Fatwa Kebangsaan dan bukan keputusan dicapai Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan.

“Sebenarnya ada perbezaan antara Muzakarah Fatwa Kebangsaan dengan Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan. Keputusan mengenai penamaan anak luar nikah kepada Abdullah adalah berdasarkan muzakarah atau perbincangan yang dihadiri individu tertentu.


“Untuk menetapkan sesuatu keputusan atau fatwa, ia sebenarnya hanya boleh dilakukan Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan kerana ahlinya dipilih Majlis Raja-Raja dan barulah ia boleh diguna pakai,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media pada forum ‘Apa Ada Pada Nama’ anjuran Sisters In Islam yang turut dihadiri Ketua Hakim Syariah Terengganu, Datuk Ismail Yahya serta peguam bela dan peguam cara, merangkap peguam syariah, Nizam Bashir.

Menurut Dr Juanda, keputusan fatwa yang diguna pakai itu juga tidak berdasarkan konsep Islam kerana ia kelihatan menindas serta memalukan.


“Saya tidak tahu apa perlunya menamakan seseorang anak luar nikah, termasuk individu yang baru masuk Islam, dengan berbin atau berbintikan Abdullah. Ini seolah-olah kita ingin meletakkan mereka dalam satu kumpulan dengan tujuan tertentu.

“Sebab itu, dalam kebanyakan kes, anak-anak ini kemudian menjadi malu dan menerima aib apabila diketahui mereka anak tak sah taraf, sedangkan ia kesalahan ibu bapa dan tidak sepatutnya ditanggung anak,” katanya.

Dr Juanda berkata, tidak ada dalil atau nas menyatakan anak tidak sah taraf, termasuk golongan mualaf, perlu dibin atau dibintikan dengan Abdullah.

“Jika seorang lelaki datang ingin mendaftarkan nama anak mereka, itu bermakna dia mengaku itu anaknya dan tidak perlu dipertikaikan.

“Walaupun ia anak hasil di luar perkahwinan, hubungan darah antara bapa dengan anak tetap sama, cuma bezanya hasil hubungan sebelum berkahwin.

“Jadi kita sebagai manusia tidak perlu menghukum anak itu kerana kesalahan ibu serta bapa mereka,” katanya.

Sementara itu, Ismail berkata, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) juga sebenarnya tidak mempunyai kuasa untuk menghalang mana-mana ibu atau bapa mendaftar nama anak mereka.

Bagaimanapun, katanya, apa yang berlaku ialah kakitangan di JPN pula sibuk meminta pelbagai dokumen daripada ibu atau bapa, termasuk mempertikaikan taraf perkahwinan seseorang yang tidak sama mengikut waktu kelahiran anak.

“Tugas mereka adalah mendaftarkan nama. Jika ayah serta ibu bapa adalah warga negara, soal tempoh perkahwinan sewaktu melahirkan tidak patut menjadi persoalan.

“Perkara ini sebenarnya di bawah kuasa syarak dan bukan di bawah bidang kuasa pentadbiran. Hukum syarak lebih tinggi daripada pentadbiran,” katanya.

Nizam pula berkata, ibu atau bapa yang ada masalah atau dihalang untuk mendaftarkan nama anak atas sebab tertentu boleh membawa perkara itu ke mahkamah kerana ia melanggar Artikel 358 Perlembagaan Persekutuan mengenai hak kebebasan untuk mendaftar seperti terkandung dalam Akta Pendaftaran Kelahiran dan Kematian (Peruntukan-Peruntukan Khas).


Utusan Malaysia : 
http://www.utusan.com.my/utusan/info.aspy=2012&dt=0225&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_32.htm

Kaji semula fatwa nasab anak bawah enam bulan - Mufti

25/02/2012 8:38pm

Oleh SAIFULIZAM MOHAMAD
KUALA LUMPUR 25 Feb. – Majlis Fatwa Kebangsaan perlu mengkaji semula fatwa melarang anak yang lahir kurang enam bulan selepas perkahwinan, dinasabkan (dibinkan) kepada bapanya.

Mufti Perlis, Dr. Juanda Jaya berkata, kajian semula itu perlu dilakukan kerana keputusan tersebut hanya disandarkan kepada dalil bersifat tafsiran (mafhum) dan bukannya ditetapkan (mantuq).

Menurutnya, terdapat satu dalil mantuq iaitu sebuah hadis dalam sahih Bukhari dan Muslim yang menyebut bagaimana Rasulullah mengiktiraf nasab seorang anak selepas bapanya mengakui bahawa anak itu adalah anaknya tanpa mempersoalkan apa-apa.

“Saya menimbulkan isu ini bukan mahu menggalakkan zina kerana zina bukan sahaja diharamkan oleh Allah malah mendekatinya juga dilarang.

“Namun, apa yang saya mahu timbulkan ialah kewajaran kita menghukum anak yang lahir tidak cukup enam bulan selepas ibu bapanya berkahwin dilarang daripada dinasabkan kepada bapanya sendiri.

“Adakah ini yang syarak tetapkan sedangkan ada satu hadis yang boleh kita jadikan panduan iaitu hadis yang mengisahkan pertikaian dua sahabat terhadap seorang kanak-kanak.

“Asas kandungan hadis itu nasab anak adalah berasaskan kepada perkahwinan dan diakui bapanya,” katanya.
Beliau berkata demikian ketika menjadi ahli panel dalam forum `Ada Apa Pada Nama’ anjuran Sisters In Islam di sini hari ini.

Turut menjadi ahli panel pada forum tersebut ialah Ketua Hakim Syarie Terengganu, Datuk Ismail Yahya dan pengamal undang-undang, Nizam Bashir.

Panel itu dipengerusikan oleh Pengarah Pusat Penyelidikan Pembangunan Wanita (Kanita), Prof. Dr. Rashidah Shuib.

Pada 1971, persidangan Jawatankuasa Fatwa Majlis Fatwa Kebangsaan memutuskan bahawa perempuan yang sedang mengandung anak luar nikah harus dinikahkan, tetapi anaknya tidak boleh dinasabkan kepada lelaki itu, tidak dapat pusaka daripadanya, tidak menjadi mahram kepadanya dan lelaki itu tidak boleh menjadi walinya.

Juanda berkata, atas sebab itu juga Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis pada 2009 mengeluarkan fatwa bahawa anak yang lahir di bawah enam bulan selepas ibunya berkahwin boleh dinasabkan kepada suaminya kecuali ia dinafikan oleh suaminya itu.

“Keputusan ini dibuat berdasarkan kepada hadis Rasulullah. Ini adalah hadis sahih yang diriwayatkan kira-kira 20 sahabat.

“Oleh itu, Majlis Fatwa Kebangsaan perlu melihat semula soal ini supaya masalah nasab ini dapat segera diselesaikan. Soal nasab ini amat penting kerana ia melibatkan maruah dan nama baik semua yang terlibat,” ujarnya.

Beliau berkata, akibat daripada fatwa tersebut juga menyebabkan bayi yang lahir di bawah enam bulan selepas perkahwinan tidak boleh dinasabkan kepada bapanya walaupun bapa berkenaan mengaku bayi itu adalah anaknya.

“Satu lagi masalah yang dihadapi, bapa terbabit tidak boleh `berbin’ atau `berbinti’ pada dirinya apabila melakukan pendaftaran di JPN (Jabatan Pendaftaran Negara) kerana dikatakan `terikat’ dengan fatwa tersebut,” ujarnya.

Ismail pula ketika membicarakan isu sama berkata, keputusan yang dibuat oleh hakim dalam menentukan satu-satu kes termasuk nasab adalah bersandarkan kepada sumber syarak dan tidak tertakluk kepada keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan.

“Sebelum keputusan dibuat pihak hakim akan buat siasatan dan penelitian dengan berdasarkan sumber-sumber hukum syarak yang sedia ada,” katanya. - UTUSAN


The Malaysia Insider

http://www.themalaysianinsider.com/litee/malaysia/article/perlis-mufti-fatwa-on-illegitimate-children-not-finalised/

Perlis Mufti: Fatwa on illegitimate children not finalised

By Mohd Farhan Darwis
February 25, 2012

Juanda speaks during the “Apa Ada Pada Nama” forum in Kuala Lumpur, February 25, 2011. — Picture by Choo Choy May
KUALA LUMPUR, Feb 25 — Perlis Mufti Dr Juanda Jaya today said the National Fatwa Council ruling that children born within six months of their parents’ marriage may not carry the father’s name, is not deemed final until it is formally endorsed by the Conference of Rulers.

The religious scholar explained that the ruling was merely the outcome of a council discussion and not an official meeting directed by the Malay Rulers.

“The decision needs a second look,” Juanda told reporters after a forum organised by Sisters in Islam, “Ada Apa Pada Nama” (What’s in a name), this morning.

“Members of the public may still contest it (the ruling) and take their grievances to the courts should they find difficulties in registering children born less than six months from their wedding,” he said.

Juanda added that lineage was Allah’s gift to mankind and that poor interpretation of “mafhum” (implied meaning) and “mantuq” (pronounced meaning) created victims of circumstance, when Islam had never decreed that a child born less than six months into a wedding could not attribute his or her lineage to the parents.

“Islam’s nature is to preserve the dignity of each child born, whether they came from an illicit union is another matter. If a father of a child admits paternity, in Islam, the child should be attributed via ‘bin’ or ‘binti’ to the father, that is the child’s human right.”

“But it is the judgemental nature of our society that has perpetuated social ills and widespread baby dumping. Because of the stigma of having children out of wedlock, these children are cast off and that opens another road to sin,” he said.

Juanda also regretted the actions of National Registration Department (NRD) staff, whom he viewed to be acting as though they were arbiters of an individual’s legitimacy of birth.

“I still don’t understand why they have to play enforcers in determining a child’s legitimacy. Who are we to judge that? It is something for religion to handle.”

He said, “Determining a child’s lineage in Islam is through four means: legal marriage, a marriage of doubtful legitimacy, ‘Watin Shubahah’ and ‘Qaffah’, but in any case the children are attributed to their fathers.”
Juanda’s sentiments were shared by the Chief Justice of the Terengganu Syariah court Datuk Ismail Yahya, also a speaker at the forum, who stated his regrets at such judgemental acts.

“Lineage lasts a lifetime, so when children start school, have families and so on, they will be haunted by their uncertain paternity,” he said.

Another member of the panel, Bar Council representative Nizam Bashir, said that in Articles 5 and 8 of the Constitution, it was already stated that each individual has the right to a surname and their family name.

A Berita Harian report before this stated that, according to records from 2006 to 2010, as many as 234, 647 instances of illegitimate birth have been recorded in the country. Of those, 85,079 were born to Muslim parents.

No comments: