Sunday, November 9, 2008

Belajar Driving!

Start minggu ni tiap-tiap pagi Sabtu & Ahad aku akan practice driving dengan diselia oleh hubby dan... Aqim ikut gak! hehehe..

Aku ni ade lesen driving tapi drive nyer idak. Ni baru nak practice balik! hadoo..kecut perut den bawak keto! Kami p drive kat dalam area Universiti Malaya (UM)

Hari pertama (Sabtu)
  • Kecut perut, nebes, sume ade
  • Enjin asyik termati sbb tak reti balance brek, minyak dgn clutch..(jahanam keto laki den)
  • Nak tukar gear ni tak mahir !
  • Mula-mula pusing kat fakulti business
  • Pastu kuar sampai Kolej 8, masa sampai kolej 8 aku dah kelabah katak sbb enjin dah termati, pastu ade keto kat belakang dh wait nak kuar simpang tu. Aku plak tak kuar2 simpang. last2 laki den suh kuar, die take over sbb dah 2 keto dok wait kat belakang..apo la aku nih!
Hari kedua (Ahad)
  • Nebes dah kurang sikit
  • Still lom cekap bab2 membalance nih
  • Gelabah nk tukar gear.. (ni paling susah bagi aku! huhuhu) kalu keto auto kan senang!
  • Kali ni dah drive jauh sikit, dah pusing 1 UM (sampai ke Akademi Pengajian Islam aku p..)
  • Try untuk merelaxkan diri masa drive..
Hubby cakap :
  • Aku takut sangat
  • Tak confident
  • Nebes
  • Tak mahir lagi tukar gear dan balance kan minyak
  • Makan jalan orang (nasib bek takde keto)
  • Tak relax masa drive (cmno nk relax kalu gelabah!)
Hadooo...dapat banyak kritikan ni! Tapi ari kedua ade improvement sikit..sikit je la! (hubby ckp!) Aku kena berani kan jugak drive keto ni.. kalu emergency senang la. Sekarang ni g keje hubby anto aku dulu then baru die p keje, kalu aku lek lambat terpaksa die tunggu.

Hubby cakap orang tua pon leh drive! So aku kena berani, berani dan berani. Tapi aku ni penakut! Sebab ape aku penakut? Sebab aku yang create perasaan tu kot! tulun,tulun!

Tarik nafas panjang-panjang....

Huh...kena berani, confident! Yakin bole!

Next week practice lagi. Hopefully ade lg improvement!

# Aku sangat-sangat berharap leh drive sbb takmo menyusahkan hubby aku. Kalu balik kampung leh la gilir2 drive! huhuhu..

4 comments:

SaDi said...

yang penting.. masa mula drive... baca doa sikit... pastu... be confident... jgn bawak laju sangat... dan jgn lak terlalu slow... bawak tuu... ingat... kita bawak kereta tuu atas pertimbangan kita... bukan kereta yang bawak kita... ok... bg sadi... 3 bulan laaa paling lama rasa nervous tuu... after that... laaa hai... kacang jeeeee... huahuahua... anyway... good luck :D

@tune® said...

insyaAlah boleh...kene break the confident jer...jgn over kompiden sudah...

wanie said...

rin...
sama la ngan wanie...nama je ade lesen...tapi takut nak drive...lesen jadi perhiasan je..sebelum dapat lesen dulu wanie penah accident..adik yg drive...sampai masuk icu...sampai skarang dok dlm keta pun kecut2 perut...apatah lagi nak drive...tapi kena beranikan diri jugak...husband dah byk kali suh wanie blajar drive balik

arine said...

Sis Sadi & @tune
TQ bg sokongan!

Wanie
Aah mmg kena bwk la wanie,tapi for sure kalu penah accident tu ade fobia sikit la.