Wednesday, June 22, 2011

En Jijan Accident - Part 1

Semalam En Jijan accident(21 June). Accident bukan kena langgar, tapi dia terlanggar serpihan tar dari keje2 construction yang diaoarang buat tapi tak reti nak kemas elok2. En Jijan cakap tar tu berbentuk bonggol dan memang tak perasan sebab warnanye adalah sama dengan warna tar. Kejadian berlaku di lampu isyarat berdekatan Amcorp Mall pukul 1 lebih camtu, waktu dia mahu pulang dari lunch. Dia tercampak, moto pon terpelanting..Nasib baik takde kereta di belakang En Jijan..Alhamdulillah..



Aku dapat panggilan dari En Jijan dalam kul 3. Dia daftar kat PPUM kecemasan pukul 2.33 ptg. Opismatenye yang hantar dan bawak balik motor ke opis. Motonye agak teruk la, mengikut kata en Jijan. Stand patah, handle senget. Aku pon ape lagi bergegas la ke PPUM, sampai sana aku tengok En Jijan masih tunggu giliran. Sebelum tu En Jijan cakap nurse dah bagi injection. Aku pon risau la tengok tangan dan kaki berdarah luka, takut kena infection plak. Agak2 lambat sangat, aku masuk dalam bilik konsultasi tu tanye lama lagi ke? Tangan kaki tu dah berdarah2 luka kang takut kena infection pulak. Nurse tu ckp takpe kang sebab kita dah bagi injection. Ye la aku tau la dah bagi injection, tapi kan baru lepas accident, takkan ko nak suh tunggu lama2 kat kerusi roda tu kan, badan dah sengal2 . Buat la keje cecepat sikit..Hadoo..



 
Dalam lebih kuang 15 min pastu, nama En Jijan kena panggil (setelah 1 jam lebih tunggu!) Doc chek dan suh g wat x-ray sebab En Jijan punye buku lali bengkak dan dia rasa sakit. Nak tunggu buat x-ray pun bukan main lama..nanges g hospital ni wei! Resultnye nampak ade sedikit keretakan di bahagian buku lali itu. Dan doc bone pulak nak chek. Sementara tunggu doc tulang, luka-luka tu dibersihkan. Bab doc tulang ni aku menyirap betol, dekat 2 jam tunggu baru la sampai turn En Jijan, punye la lama. Takde doc lain ke, aku pon tak tau la. Doc chek2 dan dia cakap kena simen untuk elakkan keretakan lebih teruk. Ye la takut kan kalu tak simen dan banyak bergerak, lain pulak jadinye.


Lepas simen, doc chek2, bagi MC, bagi appointment then bole balik. Nasib baik tak kena admit. Pastu sebelum balik, kami buat report polis. Kat Trauma & Kecemasan (aku rasa tak bape nak cemas la...lama bagai nak tunggu!) ade kaunter polis, so bole buat report polis terus. Senang citer. Lepas buat report polis baru la kami balik. Dari kol 2.33 petang – 7.15 malam kami kat PPUM tu..paling lama masa nk chek dgn doc tulang tu le...hadooooooo ai.


Masa balik tu, farmasi hospital yang jual barang2 keperluan spt tongkat, kerusi roda dan lain2 dah tutup, so kami kena cari farmasi luar untuk beli tongkat. En Jijan kena jalan guna tongkat. Simen tu agak berat ye. Kena beli ubat gak. Iodine untuk sapu luka2 tu. Masa kat hospital tu doc bagi paracetemol je, sampai kat kaunter farmasi, budak tu tnya if ade paracetamol kat umah dia tak bagi la sebab katanye bayaran ubat RM5. Ubat yg doc bagi ialah paracetemol je. Aku ckp takpe la beli kat luo je. Sepapan baru rm2.30.



Bersambung.......

2 comments:

Si AhLi SiHiR said...

sabo je sepital kerajaan ni..mmg slow. paracetamol pon smpi 5 hengget, elok pon beli kat luar. nk kne folow ni coz nk tahu psl part 2 lak

farizie82 said...

eh bukan ke ade insurans ke..apepon smge cpt sembuh...amin