Sunday, January 4, 2009

Aqim's Progress


Aqim sekarang dah setahun enam bulan (18 bulan). Dah macam-macam die tahu dan nak tahu.

Antara vocab yang Aqim selalu sebut (versi Aqim) :

  1. Papa
  2. Mama
  3. Nak
  4. Adui - kalu kena gigit nyamuk or terlanggar something
  5. Tu -kalu tunjuk sesuatu
  6. Tak de
  7. Abis daa
  8. Back back - kalu mama suh put back something
  9. Pipin - Upin & Ipin
  10. Tee - tree

Yang selebihnye die membebel versi die yang kekadang mamanye pon tak paham! hahaha..

Dah bijak anak mama sekarang. Makin aktif dan lasak sehingga mama & papanye rasa nak fengsan layan kerenah si kecik ni sorang.

Aqim paham ape yang mama & papa cakap. Sebab die selalu memberi respon bila mama & papa beri arahan. Cth : Don't touch - Aqim tak sentuh pon. So die paham la tu.. hehhe..

Kalu kami p shopping, Aqim takmo dok dlm troli tu. Nak berjalan sendiri ikot suka ati. Kalu orang dukong mau mengamuk..hadooo..

Kat umah plak, Aqim banyak sangat keje..bertuah punyer budak. Ade je nak wat. Umah tu kadang-kadang baru kemas, abis bersepah balik..Tapi dah name pon budak-budak kan..hehehe..

Aqim suka :
  1. Main air - time mandi sangat suka
  2. Makan buah-buahan especially epal, pisang dan tembikai merah
  3. Baca buku ikot versi die
  4. Ajak mama & papa bergurau dengan die- melekek2 ketawa bila dilayan
  5. Amik gmbo - dh pandai sengih dan posing bila nk amik pic
  6. Nak ajak berjalan, kalu satu hari terperuk kat umah mau die bosan, dapt kuar jap pon jadi la
  7. Suka tulis-tulis & conteng-conteng, pantang nampak pen, pensel ke
  8. Mintak beli air - kalu p pasar malam, die sibuk dok tunjuk org yang jual air, bila tak layan, melalak pule. So selalu mama belikan Aqim air soya panas je.
  9. Dah pandai merajuk bila ade bende tak kena gaya - harus la mama & papa nye pujuk kalu tak menangis makin kuat
  10. Kaco mama bila memasak - die pon sibuk gak..
  11. Memanjat - tak kira kat sofa, katil atau tempt2 yang bole dipanjat
  12. Dok atas riba papa bila time makan. Makan sama-sama..
  13. Pandai gosok gigi - banyak berus main2 je

Tu la sedikit sebanyak progress Aqim sekarang.

Cayang sangat anak mama nih! muaaaahhh..

3 comments:

@t00neY r00neY® said...

yeay..hopefully die cepat blajar

wanie said...

makin bijak aqim ni...

Miz CheRish said...

i pun sayang aqim ahaks!